Jak śliwki, to i knedle!
Na początek myjemy śliwki, kroimy je na połówki i wyjmujemy pestki. Tak przygotowane suszymy na papierowych ręcznikach.
Przygotowujemy ciasto ucierane ze śliwkami. Mąkę przesiewamy przez sito do dużego naczynia. Dodajemy szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, kawałki masła, żółtka, jogurt. Wszystko zagniatamy. Możemy ręcznie, możemy za pomocą robota kuchennego. Ciasto musi być gładkie. Szykujemy blaszkę – wykładamy papierem i smarujemy ją masłem. Rozkładamy ciasto na papierze i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie na spodzie ciasta ucieranego układamy śliwki. Posypujemy je obficie cynamonem. Przygotowujemy bezę. Białka miksujemy na sztywną pianę. Na samym początku dodajemy szczyptę soli, a po czasie wsypujemy partiami cukier. Na koniec miksujemy pianę z mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Przekładamy pianę na ciasto ucierane ze śliwkami.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Najlepiej w opcji góra-dół. Po tym czasie ustawimy temperaturę 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Gotowe! Ciasto ze śliwkami i bezą studzimy powoli przy otwartych drzwiach piekarnika.