Pierogi z jagodami - odtwarzamy smak dzieciństwa. Jak zrobić ciasto na pierogi? [PRZEPIS]

Przepis na pierogi z jagodami to specjalność waszej babci? Na pewno jej pierogi są najsmaczniejsze, ale możecie ją zaskoczyć i przygotować pierogi z jagodami samodzielnie! Od czego zacząć?

Pierogi z jagodami - ciasto na pierogi przepis 

Ciasto na pierogi przepis. Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 20 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 200 g jagód,
  • 2 łyżki cukru,
  • do podania: śmietana 18 proc., cukier.

Jagodowe szaleństwo trwa!

Ciasto na pierogi przepis. Przygotowanie:

Czyścimy jagody. Odrywamy gałązki, listki. Owoce myjemy. Odkładamy na papierowych ręcznikach. Muszą zupełnie wyschnąć. A my przystępujemy do przygotowania ciasta na pierogi. Przepis jest łatwy do zapamiętania i wykonania!

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i miękkie kawałeczki masła. Dobrze jest wyjąć masło z lodówki nawet kilka godzin wcześniej, w ten sposób łatwo się zagniecie ciasto na pierogi. Dodajemy stopniowo po odrobinie ciepłej, ale nie wrzącej, wody. Po chwili dodajemy też jedno jajko. Wszystko solidnie zagniatamy. Ciasto musi być gładki, bez grudek i przede wszystkim bardzo elastyczne. Możemy do zagniatania wykorzystać także robota kuchennego. Jak nam wygodniej. Podsypujemy mąką ciasto i zagniatamy. Cały proces powinien trwać około 10 minut.

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Tak przygotowane ciasto na pierogi zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 20-30 minut. W tym czasie do jagód dodajemy dwie łyżki cukru. Mieszamy. Ciasto dzielimy na części. Z każdej odrywamy małe kulki i rozwałkowujemy wałkiem. Na środek każdego placuszka dajemy łyżkę jagód i zalepiamy boki pierogów.

Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Lekko solimy. Gdy będzie wrząca, dodajemy pierogi. Na raz najlepiej gotować 10-15 pierogów. Gdy woda ponownie się zagotuje, odmierzamy dwie minuty i wyławiamy łyżką cedzakową pierogi z jagodami. Podajemy ze śmietaną i cukrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.