Kurczak w sosie teriyaki, czyli przepis na azjatycki obiad w kilka minut [PRZEPIS]

Przepis na obiad z kurczakiem? Kurczak w sosie teriyaki to sposób na wykwintny obiad, który zrobisz samodzielnie w kilka minut. Przepis jest prosty, smaczny i niesamowicie aromatyczny. Kurczak teriyaki przepis.

Nie ma lepszego sposobu na idealną marynatę do mięsa niż połączenie sosu sojowego i sosu teriyaki. Dzięki nim kurczak będzie soczysty i nabierze niezwykle wyrazistego smaku. Kuchnia azjatycka stała się w ostatnim czasie jednym z pierwszych wyborów Polaków. Poszukiwanie nieoczywistych połączeń, pełnych aromatu i niespodzianek stawia przed nami wyzwanie na odkrycie w sobie miłości do nieznanej nam dotąd sztuki kulinarnej. Kurczak teriyaki, choć brzmi poważnie, w rzeczywistości jest prosty w wykonaniu. Od czego zacząć?

Zobacz wideo Kurczak Generała Tso. "Chińskie" danie wymyślone w USA

Kurczak w sosie teriyaki – sposób na niezwykle aromatyczny obiad w kilka minut

Kurczak teriyaki. Składniki:

  • 450 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego imbiru

Ryż smażony z warzywami:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 0,5 papryki
  • 0,5 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Dodatkowo przygotuj szczypiorek i prażony sezam

Kurczak w sosie teriyaki. Sposób przygotowania

Zacznij od oczyszczenia filetu oraz ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpocznij przygotowanie sosu teriyaki. Wlej olej, sos sojowy, sok z limonki oraz syrop klonowy. Dodaj do tego starty czosnek i imbir. Całość zagotuj.

Wyłóż kurczaka i przykryj patelnię. Duś wszystko przez ok. 5 minut na umiarkowanym ogniu, a następnie przewróć mięso na drugą stronę. Powtórz gotowanie pod przykryciem przez następne 5 minut. Następnie zdejmij pokrywę i gotuj wszystko przez kolejne 5 minut, przewracając w tym czasie mięso raz lub dwa razy. Posyp całość szczypiorkiem oraz prażonym sezamem.

Gdy mięso będzie gotowe, zajmij się przygotowywaniem ryżu. Zeszklij na oliwie pokrojoną w malutkie kosteczki cebulę. Pod sam koniec dodaj czosnek oraz tarty imbir. Dodaj groszek i smaż przez minutę, nieustannie mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez kolejną minutę. Następnie dodaj ugotowany wcześniej ryż, sos sojowy i olej sezamowy. Podsmażaj całość przez chwilę, cały czas mieszając.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.