Nie ma lepszego sposobu na idealną marynatę do mięsa niż połączenie sosu sojowego i sosu teriyaki. Dzięki nim kurczak będzie soczysty i nabierze niezwykle wyrazistego smaku. Kuchnia azjatycka stała się w ostatnim czasie jednym z pierwszych wyborów Polaków. Poszukiwanie nieoczywistych połączeń, pełnych aromatu i niespodzianek stawia przed nami wyzwanie na odkrycie w sobie miłości do nieznanej nam dotąd sztuki kulinarnej. Kurczak teriyaki, choć brzmi poważnie, w rzeczywistości jest prosty w wykonaniu. Od czego zacząć?
Kurczak teriyaki. Składniki:
Ryż smażony z warzywami:
Dodatkowo przygotuj szczypiorek i prażony sezam
Zacznij od oczyszczenia filetu oraz ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpocznij przygotowanie sosu teriyaki. Wlej olej, sos sojowy, sok z limonki oraz syrop klonowy. Dodaj do tego starty czosnek i imbir. Całość zagotuj.
Wyłóż kurczaka i przykryj patelnię. Duś wszystko przez ok. 5 minut na umiarkowanym ogniu, a następnie przewróć mięso na drugą stronę. Powtórz gotowanie pod przykryciem przez następne 5 minut. Następnie zdejmij pokrywę i gotuj wszystko przez kolejne 5 minut, przewracając w tym czasie mięso raz lub dwa razy. Posyp całość szczypiorkiem oraz prażonym sezamem.
Gdy mięso będzie gotowe, zajmij się przygotowywaniem ryżu. Zeszklij na oliwie pokrojoną w malutkie kosteczki cebulę. Pod sam koniec dodaj czosnek oraz tarty imbir. Dodaj groszek i smaż przez minutę, nieustannie mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez kolejną minutę. Następnie dodaj ugotowany wcześniej ryż, sos sojowy i olej sezamowy. Podsmażaj całość przez chwilę, cały czas mieszając.