Wątróbka należała do tych najbardziej kontrowersyjnych dań na szkolnej stołówce. Kiedy przygotowywano ją w domu na obiad, wielu z nas również kręciło nosami. Dlaczego? Jednym z najczęściej pojawiających się zarzutów, było to, że ma gorzki smak. Dziś podpowiadamy, jak go uniknąć. Może dzięki temu uda się wam pokochać wątróbkę na nowo?
Wątróbkę należy przede wszystkim oczyścić z błonek i opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli przygotowujemy wątróbkę wieprzową, kroimy ją w mniejsze kawałki.
Następnie do głębokiego talerza wlewamy mleko i wkładamy wątróbkę. Odstawiamy na około godzinę - dzięki temu stanie się krucha i delikatna, ale przede wszystkim pozbędziemy się z niej gorzkiego posmaku. Dopiero po wykonaniu tego kroku oprószamy wątróbkę mąką i smażymy na patelni.
Składniki:
Wątróbkę przygotowujemy według instrukcji powyżej. Cebulę kroimy w półplasterki, a jabłka wydrążamy i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż zmięknie.
Następnie dokładamy wątróbkę, kawałek po kawałku (jeśli położymy wszystkie kawałki na raz, temperatura oleju spadnie i wątróbka się zaparzy, a nie usmaży). Obsmażamy po obu stronach na chrupko, następnie dokładamy pokrojone jabłka i posypujemy majerankiem.
Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze przez 6-8 minut. Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem.