Wątróbkę wrzucacie od razu na patelnię? Przez to wychodzi gorzka. Jak tego uniknąć?

Dlaczego smażona wątróbka wychodzi gorzka? Czy da się tego uniknąć? Oczywiście! Dziś mamy dla was wskazówki, jak sprawić, by wątróbka wyszła smaczna, delikatna i krucha.

Wątróbka należała do tych najbardziej kontrowersyjnych dań na szkolnej stołówce. Kiedy przygotowywano ją w domu na obiad, wielu z nas również kręciło nosami. Dlaczego? Jednym z najczęściej pojawiających się zarzutów, było to, że ma gorzki smak. Dziś podpowiadamy, jak go uniknąć. Może dzięki temu uda się wam pokochać wątróbkę na nowo? 

Jak przygotować wątróbkę, by nie była gorzka?

Wątróbkę należy przede wszystkim oczyścić z błonek i opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli przygotowujemy wątróbkę wieprzową, kroimy ją w mniejsze kawałki.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Następnie do głębokiego talerza wlewamy mleko i wkładamy wątróbkę. Odstawiamy na około godzinę - dzięki temu stanie się krucha i delikatna, ale przede wszystkim pozbędziemy się z niej gorzkiego posmaku. Dopiero po wykonaniu tego kroku oprószamy wątróbkę mąką i smażymy na patelni.

Wątróbka na chrupko z jabłkiem - przepis

Składniki:

  • 500-600 g wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • 2 twarde, kwaśne jabłka,
  • mąka pszenna,
  • olej rzepakowy,
  • majeranek

Jak zrobić wątróbkę na chrupko z jabłkiem?

Wątróbkę przygotowujemy według instrukcji powyżej. Cebulę kroimy w półplasterki, a jabłka wydrążamy i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aż zmięknie.

Następnie dokładamy wątróbkę, kawałek po kawałku (jeśli położymy wszystkie kawałki na raz, temperatura oleju spadnie i wątróbka się zaparzy, a nie usmaży). Obsmażamy po obu stronach na chrupko, następnie dokładamy pokrojone jabłka i posypujemy majerankiem. 

Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze przez 6-8 minut. Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.