Filet z kurczaka - przepisy na prosty obiad. W menu m.in. pierś z kurczaka z piekarnika

Pierś z kurczaka z piekarnika to prosty sposób na obiad. W końcu kurczaka lubią chyba wszyscy, a w dodatku robi się go naprawdę ekspresowo. Jak przygotować na obiad filet z kurczaka? Przepisy idealne na każdy dzień tygodnia.

Filet z kurczaka - przepisy

Chodzi za wami filet z kurczaka? Przepisy na obiad, na przykład na pierś z kurczaka z piekarnika czy smażoną są naprawdę proste do zrobienia, a jakie pyszne. Zanim jednak zabierzemy się za przygotowywanie obiadu, warto wiedzieć, jakiego kurczaka wybrać, by nie smakował jak tektura. Więcej o tym:

Pierś z kurczaka z piekarnika - składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka skórki z cytryny
  • 2 czubate łyżki ziół (np. oregano + bazylia + tymianek + czubryca)
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Pierś z kurczaka z piekarnika - przepis krok po kroku:

Pierś z kurczaka z piekarnika rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki mieszamy. Marynatą nacieramy piersi z kurczaka. Jeśli mamy czas, warto zostawić je na godzinę, by smaki przeniknęły do środka. Następnie mięso układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.

Pierś z kurczaka z piekarnika wyciągamy i odstawiamy na kilka minut, by mięso "odpoczęło". Po tym czasie kroimy w plastry i serwujemy, na przykład z puree ziemniaczanym i jarzynką albo w wersji lunchowej - z sałatką z kaszy albo komosy ryżowej i warzyw.

Zobacz wideo

Filet z kurczaka smażony - składniki:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • słoiczek pesto bazyliowego lub pomidorowego
  • garść pomidorów suszonych
  • garść oliwek ciemnych i zielonych
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g makaronu

Filet z kurczaka smażony - sposób przygotowania:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy też 2 łyżki pesto i mieszamy. Całość możemy odstawić na kilka chwil, by marynata "wgryzła się" w mięso. Następnie rozgrzewamy patelnię. Na odrobinie oleju podsmażamy kurczaka. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy pokrojone pomidory i oliwki. W międzyczasie gotujemy makaron. Gotowego kurczaka przekładamy do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Dodajemy resztę pesto i mieszamy.

Sprawdźcie także inny przepis na kurczaka. Tym razem z dodatkiem piwa:

Filet z kurczaka przepisy. Wybieracie pierś z kurczaka z piekarnika czy smażoną? Proponujemy kompromis - spróbujcie obu!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.