Chodzi za wami filet z kurczaka? Przepisy na obiad, na przykład na pierś z kurczaka z piekarnika czy smażoną są naprawdę proste do zrobienia, a jakie pyszne. Zanim jednak zabierzemy się za przygotowywanie obiadu, warto wiedzieć, jakiego kurczaka wybrać, by nie smakował jak tektura. Więcej o tym:
Pierś z kurczaka z piekarnika rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki mieszamy. Marynatą nacieramy piersi z kurczaka. Jeśli mamy czas, warto zostawić je na godzinę, by smaki przeniknęły do środka. Następnie mięso układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Pierś z kurczaka z piekarnika wyciągamy i odstawiamy na kilka minut, by mięso "odpoczęło". Po tym czasie kroimy w plastry i serwujemy, na przykład z puree ziemniaczanym i jarzynką albo w wersji lunchowej - z sałatką z kaszy albo komosy ryżowej i warzyw.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy też 2 łyżki pesto i mieszamy. Całość możemy odstawić na kilka chwil, by marynata "wgryzła się" w mięso. Następnie rozgrzewamy patelnię. Na odrobinie oleju podsmażamy kurczaka. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy pokrojone pomidory i oliwki. W międzyczasie gotujemy makaron. Gotowego kurczaka przekładamy do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Dodajemy resztę pesto i mieszamy.
Sprawdźcie także inny przepis na kurczaka. Tym razem z dodatkiem piwa:
Filet z kurczaka przepisy. Wybieracie pierś z kurczaka z piekarnika czy smażoną? Proponujemy kompromis - spróbujcie obu!