Kotlet szwajcarski, powszechnie znany także jako cordon bleu, pojawił się na stołach w latach 40 XX wieku. Oryginalnie przyrządzany jest z cielęciny, jednak teraz częściej spotyka się wersję ze schabu lub piersi kurczaka. Co wyróżnia kotlet szwajcarski? Jego wypełnienie. W mięso zawija się szynkę i ser, które nadają potrawie charakterystyczny smak.
Choć oryginalnie kotlet szwajcarski przyrządzany jest z cielęciny, to z racji tego, że cielęcina jest drogim mięsem, często zastępowana jest drobiem lub schabem. Najważniejsze jest, aby mięso było dobrej jakości, dlatego najlepiej kupować je od sprawdzonego dostawcy.
Przygotowanie kotleta szwajcarskiego nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu.
Składniki:
Przygotowanie:
Do kotleta szwajcarskiego pasują świetnie nie tylko ziemniaki z wody. Możesz go podać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami. Doskonałym dodatkiem będą także pieczarki na maśle lub buraczki.