Kotlet szwajcarski to świetne urozmaicenie obiadu. Przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu

Szukasz pomysłu na letni obiad? Znudziły ci się zwykłe kotlety schabowe lub z piersi kurczaka? Postaw na cordon bleu - czyli kotlet szwajcarski. To doskonałe urozmaicenie tradycyjnego obiadu, a przygotowanie szwajcara nie zajmie ci dużo czasu.

Kotlet szwajcarski, powszechnie znany także jako cordon bleu, pojawił się na stołach w latach 40 XX  wieku. Oryginalnie przyrządzany jest z cielęciny, jednak teraz częściej spotyka się wersję ze schabu lub piersi kurczaka. Co wyróżnia kotlet szwajcarski? Jego wypełnienie. W mięso zawija się szynkę i ser, które nadają potrawie charakterystyczny smak. 

Zobacz wideo

Pomysł na szybki obiad - kotlet szwajcarski. Jakie mięso wybrać? 

Choć oryginalnie kotlet szwajcarski przyrządzany jest z cielęciny, to z racji tego, że cielęcina jest drogim mięsem, często zastępowana jest drobiem lub schabem. Najważniejsze jest, aby mięso było dobrej jakości, dlatego najlepiej kupować je od sprawdzonego dostawcy. 

Letni obiad. Kotlet szwajcarski przygotujesz w 30 minut

Przygotowanie kotleta szwajcarskiego nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu. 

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi z kurczaka lub schabu, 
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej,
  • 100 g sera żółtego w plastrach,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: 

  1. Mięso pokrój tak, jak na kotlety i rozbij tłuczkiem. Pilnuj, aby nie powstały dziury w mięsie.
  2. Oprósz mięso solą i pieprzem. Następnie na środku mięsa połóż plaster szynki, a na niej plaster sera (dostosuj rozmiar plasterków szynki i sera do wielkości kotleta).
  3. Złóż kotlet na połowę, by wkład był dobrze zamknięty.
  4. Obtocz w mące pszennej, potem w roztrzepanym jajku z odrobiną soli, a potem w bułce tartej.
  5. Wrzuć na rozgrzany na patelni olej i smaż po obu stronach, aż kotlet się zrumieni.

Z czym podawać kotlet szwajcarski? 

Do kotleta szwajcarskiego pasują świetnie nie tylko ziemniaki z wody. Możesz go podać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami. Doskonałym dodatkiem będą także pieczarki na maśle lub buraczki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA