Kotlet szwajcarski, powszechnie znany także jako cordon bleu, pojawił się na stołach w latach 40 XX wieku. Oryginalnie przyrządzany jest z cielęciny, jednak teraz częściej spotyka się wersję ze schabu lub piersi kurczaka. Co wyróżnia kotlet szwajcarski? Jego wypełnienie. W mięso zawija się szynkę i ser, które nadają potrawie charakterystyczny smak.
Ogórki kiszone - przepis sprawdzony przez redakcję. Jak się za nie zabrać?
Pomysł na szybki obiad - kotlet szwajcarski. Jakie mięso wybrać?
Choć oryginalnie kotlet szwajcarski przyrządzany jest z cielęciny, to z racji tego, że cielęcina jest drogim mięsem, często zastępowana jest drobiem lub schabem. Najważniejsze jest, aby mięso było dobrej jakości, dlatego najlepiej kupować je od sprawdzonego dostawcy.
Letni obiad. Kotlet szwajcarski przygotujesz w 30 minut
Przygotowanie kotleta szwajcarskiego nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu.
Składniki:
- 500 g filetów z piersi z kurczaka lub schabu,
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej,
- 100 g sera żółtego w plastrach,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki bułki tartej,
- 1/4 szklanki mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso pokrój tak, jak na kotlety i rozbij tłuczkiem. Pilnuj, aby nie powstały dziury w mięsie.
- Oprósz mięso solą i pieprzem. Następnie na środku mięsa połóż plaster szynki, a na niej plaster sera (dostosuj rozmiar plasterków szynki i sera do wielkości kotleta).
- Złóż kotlet na połowę, by wkład był dobrze zamknięty.
- Obtocz w mące pszennej, potem w roztrzepanym jajku z odrobiną soli, a potem w bułce tartej.
- Wrzuć na rozgrzany na patelni olej i smaż po obu stronach, aż kotlet się zrumieni.
Filet z kurczaka - przepisy na prosty obiad. M.in. pierś z kurczaka z piekarnika
Z czym podawać kotlet szwajcarski?
Do kotleta szwajcarskiego pasują świetnie nie tylko ziemniaki z wody. Możesz go podać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami. Doskonałym dodatkiem będą także pieczarki na maśle lub buraczki.