Wiele z nas uważa, że pieczenie ciast to sztuka dla wtajemniczonych. Prawda jest jednak taka, że przy znalezieniu odpowiedniego przepisu, domowe cukiernictwo może być przyjemne i proste. Zwłaszcza jeśli naszym towarzystwem są ukochane owoce, przypominające nam o beztroskich latach dzieciństwa. Ten przepis na ciasto ze śliwkami jest aromatyczny i niesamowicie smaczny, a samo przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 10 minut. Od czego zacząć?
Ciasto ze śliwkami. Składniki:
Ciasto ze śliwkami. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od nagrzania piekarnika do 190 stopni C z funkcją góra/dół. Następnie umyj dokładnie śliwki, osusz je, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym aż do białości. Zmniejsz obroty miksera i zacznij stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wlewaj olej. Formę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wlej do niej ciasto, a na wierzchu ułóż wcześniej przygotowane śliwki. Całość wstaw do piekarnika na 35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw je na jakiś czas do wystudzenia.
Ciasto możesz obficie posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych z dodatkiem świeżej mięty.