Łatwe ciasto ze śliwkami na oleju. Przygotujesz je w mniej niż 10 min. [PRZEPIS]

Łatwe ciasto ze śliwkami? Postaw na nasz przepis na ciasto ze śliwkami na oleju. Będziesz potrzebował tylko kilku składników, a przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 10 minut. Smak dzieciństwa w domowym klimacie.

Wiele z nas uważa, że pieczenie ciast to sztuka dla wtajemniczonych. Prawda jest jednak taka, że przy znalezieniu odpowiedniego przepisu, domowe cukiernictwo może być przyjemne i proste. Zwłaszcza jeśli naszym towarzystwem są ukochane owoce, przypominające nam o beztroskich latach dzieciństwa. Ten przepis na ciasto ze śliwkami jest aromatyczny i niesamowicie smaczny, a samo przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 10 minut. Od czego zacząć?

Zobacz wideo Ciasto migdałowe z owocami. Szybkie i pyszne

Ciasto ze śliwkami na oleju. Prosty i smaczny przepis na ciasto, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 10 minut

Ciasto ze śliwkami. Składniki:

  • 700 g śliwek
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • masło i bułka tarta do formy

Ciasto ze śliwkami. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od nagrzania piekarnika do 190 stopni C z funkcją góra/dół. Następnie umyj dokładnie śliwki, osusz je, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym aż do białości. Zmniejsz obroty miksera i zacznij stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wlewaj olej. Formę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wlej do niej ciasto, a na wierzchu ułóż wcześniej przygotowane śliwki. Całość wstaw do piekarnika na 35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw je na jakiś czas do wystudzenia.

Ciasto ze śliwkami i bezą. Zdj. ilustracyjneCiasto ze śliwkami i bezą - w sam raz do kawki. Mamy sprawdzony przepis

Ciasto możesz obficie posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych z dodatkiem świeżej mięty. 

Więcej o: