Sałatka z ogórków na zimę? Ogórki z kurkumą są smaczne i szybkie w wykonaniu. [PRZEPIS]

Sałatka z ogórków na zimę przepis. Ogórki z kurkumą to ciekawe rozwiązanie, jeśli masz już dość oklepanych pomysłów na przetwory. Jest aromatyczna, smaczna i niesamowicie prosta w wykonaniu. Czego będziesz potrzebować?

Sezon ogórkowy trwa, a to oznacza, że przepisy na zimowe przetwory z nimi w roli głównej są na wagę złota. Oczywiście możemy postawić na tradycyjne „kiszaki", ale czasami eksperymenty w kuchni mogą okazać się dużym zaskoczeniem. Nasz przepis na ogórki kanapkowe ma jeden tajny składnik, który zmienia ich cały klimat. Ogórki z kurkumą są niesamowicie smaczne, szybkie i proste w wykonaniu. Czego będziecie potrzebować?

Zobacz wideo

Ogórki z kurkumą to szybki sposób na najlepsze ogórki sałatkowe – przepis

Ogórki z kurkumą. Składniki:

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 500 ml wody
  • 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
  • 350 g cukru
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżka ziaren gorczycy
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżka kurkumy

Ogórki z kurkumą. Sposób przygotowania:

Nie obieraj ogórków. Umyj je dokładnie i pokrój każdego z nich wzdłuż w dosyć cienkie plasterki. Przygotuj sześć słoików o pojemności 500 ml lub mniejsze. Ważne jest to, aby ich wspólna objętość wynosiła 3000 ml. Powinny być perfekcyjnie odparzone i wyczyszczone. Plasterki ułóż ciasno w słoikach.

Następnie zacznij przygotowywać zalewę. Do garnka wlej 500 ml wody, wsyp cukier, jedną płaską łyżkę soli do przetworów i tyle samo kurkumy. Dodaj także ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz ziarna gorczycy. Tak przygotowaną wodę z dodatkami zagotuj. Mieszaj ją aż do momentu, kiedy cały cukier się rozpuści. Po tym czasie dolej do niej ocet spirytusowy 10 proc. i ponownie doprowadź zalewę do wrzenia. Gdy woda będzie już gotowa, przykryj ją przykrywą na pięć minut.

Ogórki kiszone - przepis sprawdzonyOgórki kiszone - przepis sprawdzony przez redakcję. Jak się za nie zabrać?

Zamieszaj zalewę i przecedź ją przez sitko. Pozostałości wyrzuć. Ma zostać sama zalewa, którą od razu przelej kolejno do słoików tak, by przykryła wszystkie ogórki. Do słoików można wlać także przestudzoną wodę, nie musi być gorąca. Pamiętaj jednak o tym, aby pozostawić ok. 1 centymetra wolnej przestrzeni od rantu. Tak przygotowane przetwory możesz zakręcić i zapeklować.

Zalewa czasami pozostawia po sobie kolor, dlatego staraj się unikać używania w przygotowaniach nowych garnków, lepiej użyć starego. Gdyby zabrakło ci zalewy, możesz uzupełnić jej brak zwykłą, przygotowaną wodą.

Więcej o: