Na grilla wrzucacie tylko mięso? Zawsze macie problem, co przygotować dla znajomych, którzy są wege? Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na grillowanego ananasa autorstwa blogerki Kasi Zawady. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.
Składniki:
Świeżego ananasa obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Jeśli jego środek jest twardy, wykrawamy go. Następnie plastry obsypujemy płatkami chilli. Układamy na grillu i pieczemy z dwóch stron przez około 10 minut, aż będzie ładnie zgrillowany.
Przygotowujemy sos: do rondelka wsypujemy cukier i rozpuszczamy, dodajemy sok z limonki i rum. Gotujemy przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Ananasa podajemy polanego przygotowanym sosem. Doskonale smakuje z bitą śmietaną lub z lodami, ale można go także podać np. do grillowanego sera lub warzyw.