Zapomnijcie o kiełbasie z grilla. Grillowany ananas to hit nie tylko do deserów. Blogerka zdradza przepis

Na grilla przygotowujecie kiełbaskę, karkówkę i ewentualnie cukinię? Nuda! Sprawdźcie rewelacyjny przepis na grillowanego ananasa. Palce lizać!

Na grilla wrzucacie tylko mięso? Zawsze macie problem, co przygotować dla znajomych, którzy są wege? Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na grillowanego ananasa autorstwa blogerki Kasi Zawady. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.

 

Grillowany ananas - przepis

Składniki:

  • świeży ananas,
  • płatki chilli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • sok wyciśnięty z 1 limonki,
  • 100 ml rumu

Jak zrobić grillowanego ananasa?

Świeżego ananasa obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Jeśli jego środek jest twardy, wykrawamy go. Następnie plastry obsypujemy płatkami chilli. Układamy na grillu i pieczemy z dwóch stron przez około 10 minut, aż będzie ładnie zgrillowany.

Zobacz wideo

Przygotowujemy sos: do rondelka wsypujemy cukier i rozpuszczamy, dodajemy sok z limonki i rum. Gotujemy przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Ananasa podajemy polanego przygotowanym sosem. Doskonale smakuje z bitą śmietaną lub z lodami, ale można go także podać np. do grillowanego sera lub warzyw. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA