-
Haps
-
Jak przygotować
- Pomysł na obiad z kurczakiem. Kurczaka w sosie curry przygotujesz w okamgnieniu
Pomysł na obiad z kurczakiem. Kurczaka w sosie curry przygotujesz w okamgnieniu
Kurczak w sosie curry to doskonały pomysł na szybki obiad. To aromatyczne danie będzie pyszną alternatywą dla kotletów z piersi kurczaka. Przygotowanie kurczaka w sosie curry nie powinno ci zająć więcej niż 30 minut.
Pierś z kurczaka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu i pasuje do niej wiele dodatków. Nie rzadko jednak obiad z piersi kurczaka kończy się na smażeniu kotletów. Jednak jak długo można jeść ciągle to samo danie? Jeśli znudziły ci się już kotlety, to pora na kurczaka w sosie curry. To szybkie i proste w przygotowaniu danie będzie doskonałym urozmaiceniem twojego menu.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym i grillowanymi warzywami
Pomysł na obiad z kurczakiem. Kurczak w sosie curry to strzał w dziesiątkę
Przygotowanie kurczaka w sosie curry powinno zająć ci nie więcej niż 30 min. Z niżej podanego przepisu przygotujesz dwie porcje tego dania.
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 czerwonej lub żółtej papryki
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej (lub żółtej) pasty curry
- 1 puszka (200 ml) mleka kokosowego
- 1 duży ząbek czosnku
- sól do smaku
- opcjonalnie: 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- do podania: ryż długoziarnisty (np. jaśminowy, 1 woreczek).
Kurczak w sosie curry. Przygotowanie
- Wstaw wodę na ryż. Gdy się zagotuje, wrzuć torebkę i gotuj według czasu podanego na opakowaniu
- Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę lub paski. Delikatnie posól (ale nie zbyt dużo, bo pasta curry jest lekko słona).
- Czosnek pokój w cienkie plasterki, a paprykę w paski. Jeśli dodajesz fasolkę szparagową, podgotuj ją i odcedź.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pastę curry i podsmaż przez około 30 sekund. Dodaj czosnek - też podsmaż przez 30 sekund - a następnie dodaj kawałki kurczaka i podsmaż, aż mięso się zarumieni (około 2 minuty).
- Dodaj pokrojoną paprykę i podsmażaj przez 2 minuty, następnie dorzuć podgotowaną fasolkę i zalej wszystko mlekiem kokosowy. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj, aż sos trochę odparuje (jakieś 5-6 minut).