Pomysł na szybki obiad z makaronem? Makaron ze szpinakiem i łososiem robi furorę w sieci [PRZEPIS]

Pomysł na szybki obiad to twardy orzech do zgryzienia. Nie zawsze mamy w głowie sieć wartościowych przepisów, a internet przepełniają najróżniejsze propozycje - nie zawsze warte uwagi Ten makaron z łososiem i szpinakiem zrobią furorę w sieci. Jest szybki, smaczny i zrobisz go z tego, co zawsze masz pod ręką.

Czasami nie mamy czasu na tworzenie finezyjnych receptur, które staną się przepisem na idealny obiad. Każdy z nas miewa dni, w których nie może zmarnować ani chwili. W takich sytuacjach sięgamy zwykle po szybkie dania kupne lub tradycyjne zamówienia z dowozem. Ale wcale nie musimy podążać takimi schematami. Wystarczy postawić na szybkie przepisy, dzięki którym zyskamy nie tylko nasz cenny czas, ale także domowy, pełnowartościowy posiłek. Pomysły? Makaron z łososiem i szpinakiem będzie strzałem w dziesiątkę.

Zobacz wideo

Szybki obiad z makaronem i łososiem. Pomysł na szybki obiad, który zrobił furorę wśród Polaków

Szybki obiad z makaronem i łososiem. Składniki:

  • 100 g makaronu
  • 80 g świeżego szpinaku
  • 350 g filetu ze świeżego łososia
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • tarty parmezan

Szybki obiad z makaronem i łososiem. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Szpinak opłucz i osusz, a łososia pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Na rozgrzanej patelni roztop masło z oliwą, dodaj starte ząbki czosnku i podsmażaj przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Dodaj łososia i obsmaż go delikatnie z każdej strony. Wlej śmietankę i zagotuj. Następnie dodaj suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem.

Odcedź makaron i włóż z powrotem do garnka. Postaw na małym ogniu. Dodaj szpinak, wymieszaj, następnie wlej zawartość patelni i delikatnie przemieszaj całość.

Podawaj na talerzu w towarzystwie tartego parmezanu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA