Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety z kurczaka, albo potrawka z drobiu, to czas aby sięgnąć po orientalne przyprawy. Ich gotowa mieszanka sprawi, że wyczarujesz niesamowite danie które zachwyci całą rodzinę. Nie musisz posiadać wielkich zdolności kulinarnych na poziomie popularnych programów telewizyjnych. Wystarczy odpowiednia marynata, filet z kurczaka i niemal banalne dodatki. Poznaj kurczaka garam masala, który jest delikatny w smaku i posiada niezwykły aromat. Zestaw go z ryżem lub chlebkami naan. To pomysł na przepis z kurczakiem...inaczej. Odważ się na nowe smaki w twojej kuchni.
Aby przygotować kurczaka garam masala potrzebujesz filet z kurczaka. Możesz pokroić na plastry delikatną pierś, która wcześniej jest umyta i pozbawiona białych naleciałości, skóry i elementów kości. Przygotowane filety możesz delikatnie (ale nie za bardzo) rozklepać i obtoczyć w jogurcie naturalnym. Dodać szczyptę soli i ziołowego pieprzu, odstawić w misce. Następnie rozgrzać patelnię na małym ogniu. Na suchej patelni delikatnie uprażyć przyprawy:
W ten sposób uwolnisz ich aromat i sprawisz, że danie będzie jeszcze smaczniejsze. Następnie dodaj kilka łyżek (ok 4 ) oleju i dodaj posiekane 2 duże ząbki czosnku, oraz szczyptę soli. Mieszaj, aby stworzyła się oleista emulsja. Następnie wyjmij z miski kurczaka i pokrój na mniejsze kawałki.
W międzyczasie weź pęczek kolendry i drobno go posiekaj. Jeśli wolisz natkę pietruszki, to wybierz drugą opcję, która również będzie pasować. Teraz wrzuć na patelnię filet z kurczaka i spraw aby dokładnie obtoczył się w przyprawach. Zmniejsz ogień i pozwól mu się zamarynować. Teraz dodaj następujące składniki:
Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą, przykryj pokrywką i pozwól daniu dusić się przez około 40 minut.
Do kurczaka garam masala przygotuj chlebki naan lub ryż jaśminowy. Możesz przygotować też ryż Besmati zasmażany z jajkiem i kurkumą. To bardzo popularny dodatek kuchni orientalnej. Smacznego!