Wydaje ci się, że tarta może być tylko deserowym smakołykiem? Nic bardziej mylnego. Wytrawne wariacje na jej temat stały się dla wielu sposobem na wykwinty obiad małym kosztem – i mówimy to zarówno o względach finansowych, jak i tych czasowych. Jeśli szukasz małej odmiany w codziennym jadłospisie, koniecznie wypróbuj nasz przepis na tartę ze szpinakiem, fetą i pomidorami. Niebo w gębie!
Tarta z ciasta francuskiego na słono. Składniki:
Tarta z ciasta francuskiego. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od dokładnego opłukania i osuszenia szpinaku. Włóż go do dużego garnka lub na dużą patelnię i podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie. Następnie przełóż go na sitko i po ostudzeniu odcedź z wody.
Do miski włóż ricottę, pokruszony ser feta, pokrojony ser kozi, jajko, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Dopraw wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj wszystko łyżką.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na dużej blaszce wyłóż arkusz papieru do pieczenia, a na nim rozwałkowane ciasto francuskie. Nałóż na nie farsz, pomijając brzegi, ułóż na wierzch cienkie plasterki pomidora i posyp całość oregano oraz papryką w proszku. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz przez 20-25 minut lub do czasu, gdy brzegi będą już zarumienione. Po wyjęciu posyp tartę posiekaną bazylią.