Tarta z ciasta francuskiego na słono? Postaw na szpinak, fetę i pomidory. Niebo w gębie!

Tarta na obiad to sposób na stworzenie wyjątkowego dania w kilka minut. Będziesz potrzebować tylko kilku składników, a przygotowanie nie będzie wymagało od ciebie specjalnych umiejętności. Od czego zacząć?

Wydaje ci się, że tarta może być tylko deserowym smakołykiem? Nic bardziej mylnego. Wytrawne wariacje na jej temat stały się dla wielu sposobem na wykwinty obiad małym kosztem – i mówimy to zarówno o względach finansowych, jak i tych czasowych. Jeśli szukasz małej odmiany w codziennym jadłospisie, koniecznie wypróbuj nasz przepis na tartę ze szpinakiem, fetą i pomidorami. Niebo w gębie!

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym i grillowanymi warzywami

Tarta z ciasta francuskiego na słono to najlepszy pomysł na szybki obiad. W towarzystwie szpinaku, fety i pomidorów będzie strzałem w dziesiątkę

Tarta z ciasta francuskiego na słono. Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego (jedno opakowanie)
  • 250 g szpinaku
  • 6-7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 duży pomidor
  • mieszanka serów: 250 g ricotty, 100g sera feta, 100 g sera koziego
  • 1 jajko
  • 1 gałązka szczypiorku
  • szczypta skórki z cytryny
  • pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki bazylii

Tarta z ciasta francuskiego. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od dokładnego opłukania i osuszenia szpinaku. Włóż go do dużego garnka lub na dużą patelnię i podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie. Następnie przełóż go na sitko i po ostudzeniu odcedź z wody.

Do miski włóż ricottę, pokruszony ser feta, pokrojony ser kozi, jajko, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Dopraw wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj wszystko łyżką.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na dużej blaszce wyłóż arkusz papieru do pieczenia, a na nim rozwałkowane ciasto francuskie. Nałóż na nie farsz, pomijając brzegi, ułóż na wierzch cienkie plasterki pomidora i posyp całość oregano oraz papryką w proszku. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz przez 20-25 minut lub do czasu, gdy brzegi będą już zarumienione. Po wyjęciu posyp tartę posiekaną bazylią.

Więcej o: