Potrzebne nowe pomysły na obiad bez mięsa? Obiad z cukinii to wegetariański hit w twoim menu

Do warzyw sezonowych latem zaliczamy m.in cukinię. Jeśli znudziły ci się dotychczasowe pomysły na obiad, to z pewnością pokochasz obiad z cukinii. Poznaj niebanalny przepis na placki z curry, oraz apetyczną zapiekankę warzywną. Dzięki temu zaskoczysz bliskich i odmienisz swoje menu.

Szukasz pomysłu na szybki warzywny obiad? W tym sezonie warto postawić na cukinię, która ma wiele składników odżywczych. Z pewnością znasz już przepis na panierowane talarki z cukinii. Miłośnicy warzyw chętnie dodają ją również do grillowanych szaszłyków lub robią z nią placki, na wzór placków z ziemniaka. Faszerowana cukinia to również dobrze znany hit nie tylko dla wegetarian. Tym razem proponujemy szybkie przepisy na obiadowe dania, które mogą cię zaskoczyć. Są bardzo smaczne i proste. Placki z cukinii z curry to orientalne wydanie klasycznego przepisu. Zapiekanka z cukinii może być letnim kulinarnym odkryciem. Chcesz się przekonać? Poznaj ciekawe i smaczne pomysły na dania z cukinii.

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym i grillowanymi warzywami

Potrzebne pomysły na obiad? Zapiekanka z cukinii to strzał w dziesiątkę

Są takie dni, że nie masz czasu aby przygotować skomplikowany i pracochłonny obiad. To nie oznacza, że twoje danie nie może być pyszne! Prostym przepisem na danie wegetariańskie jest zapiekanka warzywna. Z użyciem cukinii przemieni się w prawdziwą poezję smaku. Aby ją ugotować potrzebne będą:

  • 1 średnia cukinia
  • 6 jajek
  • garść parmezanu i/lub sera cheddar
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu do smaku
  • 2 łyżki oleju

Dla urozmaicenia smaku możesz użyć również żółtej cukinii i dwóch ząbków czosnku. Warzywo należy dokładnie umyć i wyciąć gniazda z pestkami (jeśli są bardzo widoczne). Następnie pokroić cukinię w cienkie plasterki ok. 0,5 cm. Cukinię należy teraz wymieszać z olejem i włożyć do średniej wielkości formy do zapiekania, lub naczynia żaroodpornego. Teraz należy przygotować specjalną "zalewę". Białka jajka należy oddzielić od żółtek, następnie ubijać do wytworzenia piany, a następnie dodać sól, pieprz i żółtka. Wymieszać ze startym czosnkiem (opcjonalnie). Następnie zalać powstałą masą cukinię, zetrzeć parmezan lub ser cheddar i posypać powstałe danie. Wstawić do piekarnika i piec z termoobiegiem w 160 stopniach około 25 minut. Posypać świeżą natką pietruszki lub posiekanym szczypiorem. Smacznego!

Obiad z cukinii i przekąska w jednym. Spróbuj placuszków z cukinii z curry

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane, to te z cukinii też skradną twoje serce. Różnią się od klasycznego przepisu szczególnym aromatem. Okazuje się, że letnia cukinia idealnie komponuje się z przyprawą curry. Te orientalne placuszki można jeść jako samodzielne danie, lub dodatek do gulaszu, czy sosu. Potrzebne będą następujące składniki:

  • mała cukinia 
  • 50 g żółtego sera
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka majonezu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka soli
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Ser również ścieramy równo na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy na drobno. Składniki przekładamy do miski lub innego głębokiego naczynia, mieszamy, dodajemy majonez, jajka, mąkę, curry, paprykę, chili, sól, czosnek i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na patelni rozgrzewamy olej i "kładziemy" placuszki płaską łyżką. Smażymy do uzyskania złotego koloru. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.