• Link został skopiowany

Często przygotowujesz mięso? Te błędy mogą ci poważnie zaszkodzić

W waszej kuchni nie może zabraknąć mięsa? Na pewno znacie rewelacyjne przepisy na dania z nim w roli główej. Ale czy wiecie, jak przygotowywać mięso, by posiłki były bezpieczne? Sprawdźcie nasze wskazówki.
surowe mięso
TayaJohnston/shutterstock.com

Niezależnie od tego, czy przygotowujemy wykwintną pieczeń, czy po prostu pierś z kurczaka na obiad, musimy pamiętać o higienie podczas przyrządzania mięsa. Jeśli ją zaniedbamy, wszystko może skończyć się zatruciem. Mamy dla was wskazówki, co zrobić, by higienicznie i bezpiecznie przygotowywać mięsne dania.

Zamarznięte mięso prosto na patelnię? Błąd!

Surowe mięso to jeden ze składników, które mrozimy najczęściej. Wszystko z tym w porządku, to dobry sposób na jego przechowywanie. Gorzej jednak, jeśli w pośpiechu wyjmujemy mięso z zamrażarki i od razu wrzucamy je na patelnię. To duży błąd! Pod wpływem temperatury mięso z wierzchu się zetnie, ale w środku będzie surowe. Lepiej wyjąć je na kilka godzin przed przyrządzaniem dania, by osiągnęło temperaturę pokojową. Dopiero wtedy możemy je bezpiecznie smażyć.

Mycie mięsa przed przygotowaniem? Błąd!

Przyzwyczailiśmy się, że każdy produkt myjemy przed spożyciem. I bardzo słusznie, ale... nie w wypadku mięsa. Jego przed spożyciem myć nie należy, ponieważ temperatura, której produkt zostanie poddany podczas przygotowań, zabije wszystkie bakterie. Płukanie mięsa pod wodą to niepotrzebne roznoszenie bakterii po kuchni. Mogą się wówczas przenieść na inne produkty i wywołać choroby.

Zobacz wideo

Jedna deska do wszystkiego? Błąd!

Postawmy sprawę jasno: większość z nas nie lubi zmywać, a nie wszystko można umyć w zmywarce. Przez to staramy się wykorzystywać jak najmniej sprzętu i, na przykład, używamy jednej deski do krojenia składników. Taka oszczędność niestety może zakończyć się zatruciem. Do krojenia mięsa musimy mieć osobną deskę, w innym wypadku przeniesiemy bakterie na inne składniki, a to może skończyć się zatruciem. Deska, na której kroimy mięso, musi być także po każdym użyciu umyta gorącą wodą i detergentem.

Smażenie mięsa na zimnym oleju? Błąd!

Nierzadko, by oszczędzić czas, wrzucamy mięso na zimną patelnię i nierozgrzany olej. To błąd. Musimy zawsze poczekać, by tłuszcz się rozgrzał, w innym wypadku mięso będzie przywierało do patelni. Poza tym mocno nasiąknie ono tłuszczem i może być wysmażone na zewnątrz, a surowe w środku. Jeśli używamy panierki, na zimnym oleju wcale się ona nie zezłoci, ale zaparzy i będzie niesmaczna.  

Zobacz wideo Kurczak piccata - najpopularniejsze mięso w bardzo ciekawej wersji

Wielokrotne używanie tego samego oleju? Błąd!

Nie używamy kilka razy tego samego oleju. Za każdym smażeniem traci on swoje wartości odżywcze, a wytwarzają się w nim szkodliwe dla zdrowia związki. Jeśli chcecie oszczędzać, spróbujcie używać mniej oleju, przygotowujcie mięso duszone w sosie lub grillowane. To zdecydowanie zdrowszy sposób na oszczędzanie niż smażenie na starym tłuszczu.

Więcej o: