Ogórki w chili Makłowicza. Sposób na genialną surówkę do obiadu [PRZEPIS]

Ogórki w zalewie Makłowicza to sposób na stworzenie szybkiej surówki do obiadu. Czego będziesz potrzebować? Lista składników jest zaskakująco krótka.

Idealna surówka do obiadu? Robert Makłowicz znalazł na to sposób. Tym razem postawił na tradycyjne ogórki, choć nie w wydaniu mizerii, która wydaje się być oczywistością. Ogórki w chili są wyraziste w smaku i dopasowują się idealnie do każdego dania. Jak je wykonać? Będziesz potrzebować tylko kilku składników.

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym i grillowanymi warzywami

Ogórki w chili Makłowicza – przepis na pyszną surówkę w kilka minut

Ogórki w chili Makłowicza. Składniki:

  • 3-4 ogórki gruntowe,
  • 1 papryczka chilli,
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego nierafinowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól do smaku
  • pęczek koperku

Ogórki w chili Makłowicza. Sposób przygotowania

Rozpocznij od obrania ogórków ze skórek i skrojenia ich w słupki. Posiekaj drobno papryczkę chili, obrane ząbki czosnku oraz koperek. Do miski wlej ocet i dodaj do niego cukier oraz sól. Wlej olej i dokładnie wymieszaj. Następnie wrzuć do mieszanki ogórki, papryczkę oraz czosnek i koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut, aby surówka się schłodziła. Pamiętajcie jednak, że im więcej papryczek chili wrzucicie, tym surówka będzie ostrzejsza, dlatego należy dokładnie wyważyć granicę dobrego smaku.

Ogórki w chili do słoika. Ostro-słodkie połączenie smaków

Surówkę możesz także wrzucić do słoika. Niestety będzie przy tym konieczna mała modyfikacja przepisu. 

Ogórki w chili do słoika. Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli - około 60 gramów
  • 8 ząbków czosnku - mała główka
  • 3 łyżeczki chili w proszku

Składniki na zalewę

  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10 % - około 375 ml
  • 10 łyżek oleju roślinnego - około 1/3 szklanki
  • niecałe 1,5 szklanki cukru - około 360 g
  • pół szklanki wody - 125 ml
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Ogórki w chili do słoika. Sposób przygotowania

Umyj ogórki pod bieżącą wodą, a następnie odetnij ich końce. Każdą sztukę przekrój wzdłuż na dwie połówki, albo cztery kawałki. Tak przygotowane włóż do dużego garnka. Wysp do niej sól i delikatnie wymieszaj całość. Przykryj wszystko przykrywką i odstaw na cztery godziny. Następnie odlej słoną wodę, dodaj osiem ząbków czosnku, chili w proszku i wymieszaj. 

Przygotuj zalewę. Do garnka wlej 125 ml wody, ocet spirytusowy oraz dodaj 10 łyżek oleju roślinnego, oraz 1,5 szklanki cukru. Dodaj także ziele angielskie, liście laurowe i ziarna czarnego pieprzu. Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Doprowadź zalewę do wrzenia. Gorący płyn przelej do garnka z ogórkami i pozostaw do przestudzenia. Po tym czasie układaj ogórki pionowo w słoikach.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.