Idealna surówka do obiadu? Robert Makłowicz znalazł na to sposób. Tym razem postawił na tradycyjne ogórki, choć nie w wydaniu mizerii, która wydaje się być oczywistością. Ogórki w chili są wyraziste w smaku i dopasowują się idealnie do każdego dania. Jak je wykonać? Będziesz potrzebować tylko kilku składników.
Ogórki w chili Makłowicza. Składniki:
Ogórki w chili Makłowicza. Sposób przygotowania
Rozpocznij od obrania ogórków ze skórek i skrojenia ich w słupki. Posiekaj drobno papryczkę chili, obrane ząbki czosnku oraz koperek. Do miski wlej ocet i dodaj do niego cukier oraz sól. Wlej olej i dokładnie wymieszaj. Następnie wrzuć do mieszanki ogórki, papryczkę oraz czosnek i koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut, aby surówka się schłodziła. Pamiętajcie jednak, że im więcej papryczek chili wrzucicie, tym surówka będzie ostrzejsza, dlatego należy dokładnie wyważyć granicę dobrego smaku.
Surówkę możesz także wrzucić do słoika. Niestety będzie przy tym konieczna mała modyfikacja przepisu.
Ogórki w chili do słoika. Składniki:
Składniki na zalewę
Ogórki w chili do słoika. Sposób przygotowania
Umyj ogórki pod bieżącą wodą, a następnie odetnij ich końce. Każdą sztukę przekrój wzdłuż na dwie połówki, albo cztery kawałki. Tak przygotowane włóż do dużego garnka. Wysp do niej sól i delikatnie wymieszaj całość. Przykryj wszystko przykrywką i odstaw na cztery godziny. Następnie odlej słoną wodę, dodaj osiem ząbków czosnku, chili w proszku i wymieszaj.
Przygotuj zalewę. Do garnka wlej 125 ml wody, ocet spirytusowy oraz dodaj 10 łyżek oleju roślinnego, oraz 1,5 szklanki cukru. Dodaj także ziele angielskie, liście laurowe i ziarna czarnego pieprzu. Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Doprowadź zalewę do wrzenia. Gorący płyn przelej do garnka z ogórkami i pozostaw do przestudzenia. Po tym czasie układaj ogórki pionowo w słoikach.