Najprostsze ciasto na świecie - i to z bajecznymi brzoskwiniami. Rozkoszny przypomina swój przepis

Czy mamy tu wielbicieli prostych i pysznych wypieków? Galette z brzoskwiniami na pewno wam posmakuje. Znany bloger z okazji kolejnej rocznicy przypomniał najpopularniejszy przepis ze swojego bloga.

Chodzi za wami ciasto z owocami? Może zrobicie coś z brzoskwiniami? Jeśli tradycyjny sernik już wam się przejadł, mamy dla was rewelacyjną propozycję. Zróbcie galette według przepisu Michała Korkosza, znanego w sieci jako Rozkoszny. Z okazji urodzin swojego bloga autor przypomniał przepis, który stał się prawdziwym hitem.

 

Galette z brzoskwiniami - przepis 

Przepis pochodzi z bloga "Rozkoszny"

Składniki (na dwa mniejsze lub jedno duże ciasto):

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 120 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 750 g brzoskwiń (lub innych owoców),
  • ok. 50 g cukru (lub więcej, jeśli owoce są mało słodkie),
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ziarenka z 1 laski wanilii (lub łyżka ekstraktu bądź opakowanie cukru wanilinowego),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • gruboziarnisty cukier do posypania
Zobacz wideo

Jak zrobić galette z brzoskwiniami?

Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło i serek śmietankowy. Wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu miksera kuchennego. Zagniatamy w kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Z brzoskwiń usuwamy pestki, owoce kroimy na plasterki. Przekładamy do miski, dodajemy cukier, sok z cytryny, sól, mąkę ziemniaczaną i wanilię. Odstawiamy na pół godziny, by owoce puściły sok. Po tym czasie przelewamy sok do garnuszka i zagotowujemy. Powstałą glazurę mieszamy z owocami i studzimy.

Ciasto posypujemy mąką, wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy (na jeden duży lub dwa mniejsze spody), posypujemy je bułką tartą. Następnie na cieście rozkładamy owoce, zostawiamy z brzegu ok. 3-5 cm niepokrytego ciasta. Brzegi zaginamy do środka, lekko przykrywając owoce. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C, ciasto zsuwamy na blachę. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy gruboziarnistym cukrem. Galette pieczemy przez około pół godziny. Podajemy wystudzone, ciasto doskonale smakuje z lodami lub z bitą śmietaną. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA