Kotlet szwajcarski, powszechnie znany także jako cordon bleu, pojawił się na stołach w latach 40 XX wieku. Ówcześnie przygotowywany był z cielęciny, ale teraz częściej spotyka się wersję ze schabu lub piersi kurczaka. Co wyróżnia kotlet szwajcarski? Jego smakowite wypełnienie. W mięso zawija się szynkę i ser, które nadają potrawie charakterystyczny smak. Twojej rodzinie i znajomym z pewnością zasmakuje takie danie.
Cielęcina jest dość drogim mięsem, dlatego szwajcara możesz śmiało przygotować z piersi kurczaka lub schabu. Najważniejsze jest, aby mięso było dobrej jakości, dlatego najlepiej kupować je od sprawdzonego dostawcy. Przygotowanie kotleta szwajcarskiego nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu.
Składniki:
Do kotleta szwajcarskiego pasują świetnie nie tylko ziemniaki z wody. Możesz go podać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami. Świetnym dodatkiem będzie także ugotowany kalafior polany bułką tartą. Jak ugotować kalafiora? Wszystkiego dowiesz się z artykułu: Ile gotować kalafiora? Jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy