Pomysł na szybki obiad. Kotlet po szwajcarsku to smaczna alternatywa dla schabowego

Obiad na niedzielę i nie tylko. Szwajcar - kotlet, który podbija serca wielu osób. Kotlet po szwajcarsku to doskonała alternatywa dla kotletów schabowych czy tych z piersi kurczaka. Będzie dobrym urozmaiceniem obiadu, a jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu.

Kotlet szwajcarski, powszechnie znany także jako cordon bleu, pojawił się na stołach w latach 40 XX wieku. Ówcześnie przygotowywany był z cielęciny, ale teraz częściej spotyka się wersję ze schabu lub piersi kurczaka. Co wyróżnia kotlet szwajcarski? Jego smakowite wypełnienie. W mięso zawija się szynkę i ser, które nadają potrawie charakterystyczny smak. Twojej rodzinie i znajomym z pewnością zasmakuje takie danie. 

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym i grillowanymi warzywami

Pomysł na obiad na niedzielę i nie tylko. Szwajcar - kotlet, w którym rozsmakuje się twoja rodzina

Cielęcina jest dość drogim mięsem, dlatego szwajcara możesz śmiało przygotować z piersi kurczaka lub schabu. Najważniejsze jest, aby mięso było dobrej jakości, dlatego najlepiej kupować je od sprawdzonego dostawcy. Przygotowanie kotleta szwajcarskiego nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu. 

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi z kurczaka lub schabu, 
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej,
  • 100 g sera żółtego w plastrach,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Kotlet szwajcarski - przygotowanie

  1. Mięso pokrój tak, jak na kotlety i rozbij tłuczkiem. Pilnuj, aby nie powstały dziury w mięsie.
  2. Rozbite mięso oprósz solą i pieprzem. Następnie na środku mięsa połóż plaster szynki, a na niej plaster sera (dostosuj rozmiar plasterków szynki i sera do wielkości kotleta).
  3. Złóż kotlet na połowę tak, aby wkład był dobrze zamknięty.
  4. Obtocz w mące pszennej, potem w roztrzepanym jajku z odrobiną soli, a następnie w bułce tartej.
  5. Wrzuć na rozgrzany na patelni olej i smaż po obu stronach, aż kotlet się zrumieni.

Kalafior na obiad. Z czym podawać kotlet szwajcarski? 

Do kotleta szwajcarskiego pasują świetnie nie tylko ziemniaki z wody. Możesz go podać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami. Świetnym dodatkiem będzie także ugotowany kalafior polany bułką tartą. Jak ugotować kalafiora? Wszystkiego dowiesz się z artykułu: Ile gotować kalafiora? Jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.