Kotlet szwajcarski, powszechnie znany także jako cordon bleu, pojawił się na stołach w latach 40 XX wieku. Ówcześnie przygotowywany był z cielęciny, ale teraz częściej spotyka się wersję ze schabu lub piersi kurczaka. Co wyróżnia kotlet szwajcarski? Jego smakowite wypełnienie. W mięso zawija się szynkę i ser, które nadają potrawie charakterystyczny smak. Twojej rodzinie i znajomym z pewnością zasmakuje takie danie.
Zobacz wideo
Hummus z serkiem śmietankowym i grillowanymi warzywami
Dania z cukinii - proste przepisy dla kuchennych amatorów
Pomysł na obiad na niedzielę i nie tylko. Szwajcar - kotlet, w którym rozsmakuje się twoja rodzina
Cielęcina jest dość drogim mięsem, dlatego szwajcara możesz śmiało przygotować z piersi kurczaka lub schabu. Najważniejsze jest, aby mięso było dobrej jakości, dlatego najlepiej kupować je od sprawdzonego dostawcy. Przygotowanie kotleta szwajcarskiego nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu.
Składniki:
- 500 g filetów z piersi z kurczaka lub schabu,
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej,
- 100 g sera żółtego w plastrach,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki bułki tartej,
- 1/4 szklanki mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Kotlet szwajcarski - przygotowanie
- Mięso pokrój tak, jak na kotlety i rozbij tłuczkiem. Pilnuj, aby nie powstały dziury w mięsie.
- Rozbite mięso oprósz solą i pieprzem. Następnie na środku mięsa połóż plaster szynki, a na niej plaster sera (dostosuj rozmiar plasterków szynki i sera do wielkości kotleta).
- Złóż kotlet na połowę tak, aby wkład był dobrze zamknięty.
- Obtocz w mące pszennej, potem w roztrzepanym jajku z odrobiną soli, a następnie w bułce tartej.
- Wrzuć na rozgrzany na patelni olej i smaż po obu stronach, aż kotlet się zrumieni.
Ogórki w chili Makłowicza. Sposób na genialną surówkę do obiadu [PRZEPIS]
Kalafior na obiad. Z czym podawać kotlet szwajcarski?
Do kotleta szwajcarskiego pasują świetnie nie tylko ziemniaki z wody. Możesz go podać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami. Świetnym dodatkiem będzie także ugotowany kalafior polany bułką tartą. Jak ugotować kalafiora? Wszystkiego dowiesz się z artykułu: Ile gotować kalafiora? Jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy