Cukinia to jedno z naszych ulubionych warzyw sezonowych. Można z nią zrobić chyba wszystko! Jest doskonała jako baza do dań wegetariańskich, jak i dodatek do dań mięsnych. Dziś chcieliśmy jednak odpowiedzieć na pytanie, które zadają sobie niektórzy miłośnicy cukinii: czy można jeść ją bez obróbki termicznej?
Tak, cukinię można spożywać na surowo. Nie trzeba jej także obierać - wystarczy dokładnie ją umyć pod bieżącą wodą. Jest tylko jedna "okoliczność wyłączająca": smak cukinii. Jeśli poczujemy, że jest gorzka, wyplujmy ją od razu i wyrzućmy. Gorzki smak oznacza, że w warzywie zaczęły się rozwijać związki toksyczne, które mogą wywołać wzdęcia, biegunkę i ból brzucha.
Oczywiście gorzkiej cukinii nie jemy także po obróbce termicznej. Najlepiej przed przygotowaniem dania z tego warzywa, odkroić mały kawałek i spróbować. Gorzki smak? Niestety, cukinia powinna wylądować w koszu.
Jakie dania w takim razie można przygotować z surowej cukinii? Mamy dla was trzy propozycje. Pierwsza z nich to pyszna surówka z cukinii i ogórka, doskonała do obiadu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować:
Cukinię i ogórka ścieramy na tarce o największych oczkach (jeśli używamy ogórków gruntowych, to obieramy je ze skórki). Koperek siekamy, czosnek wyciskamy. Do jogurtu naturalnego dodajemy ocet, czosnek, koperek i sól, łączymy. Powstałym sosem polewamy cukinię z ogórkiem, wszystko mieszamy.
Dla osób, które lubią jeść zdrowo lub chcą ograniczyć makaron, mamy dobrą informację. Makaron z surowej cukinii to doskonała baza do spaghetti i innych sosów. Aby go przygotować, potrzebujemy średniej, dość długiej cukinii i specjalnego nożyka lub obieraczki do warzyw. Z umytej cukinii ścinamy kolejne wąskie płaty "makaronu". Przygotowujemy ulubiony sos i polewamy nim cukinię. Pychota - a do tego jak zdrowo!
Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie carpaccio z cukinii. Warzywo kroimy ostrym nożem na cieniutkie plastry i układamy je na dużym talerzu obok siebie. Następnie przygotowujemy sos z oliwy i soku z cytryny, polewamy nim carpaccio i odstawiamy na godzinę, by cukinia zmiękła. Potem posypujemy tartym parmezanem i płatkami chilli.