Sezon w pełni, ale jest jedna zagwozdka. Czy można jeść surową cukinię?

Cukinię spożywamy zwykle po obróbce termicznej - grillowaniu, pieczeniu lub gotowaniu. A czy można ją jeść na surowo? Czy surową cukinią można się zatruć? Wszystko wyjaśniamy.

Cukinia to jedno z naszych ulubionych warzyw sezonowych. Można z nią zrobić chyba wszystko! Jest doskonała jako baza do dań wegetariańskich, jak i dodatek do dań mięsnych. Dziś chcieliśmy jednak odpowiedzieć na pytanie, które zadają sobie niektórzy miłośnicy cukinii: czy można jeść ją bez obróbki termicznej?

Cukinia na surowo? Tak, ale...

Tak, cukinię można spożywać na surowo. Nie trzeba jej także obierać - wystarczy dokładnie ją umyć pod bieżącą wodą. Jest tylko jedna "okoliczność wyłączająca": smak cukinii. Jeśli poczujemy, że jest gorzka, wyplujmy ją od razu i wyrzućmy. Gorzki smak oznacza, że w warzywie zaczęły się rozwijać związki toksyczne, które mogą wywołać wzdęcia, biegunkę i ból brzucha.

Oczywiście gorzkiej cukinii nie jemy także po obróbce termicznej. Najlepiej przed przygotowaniem dania z tego warzywa, odkroić mały kawałek i spróbować. Gorzki smak? Niestety, cukinia powinna wylądować w koszu. 

Jak jeść surową cukinię?

Jakie dania w takim razie można przygotować z surowej cukinii? Mamy dla was trzy propozycje. Pierwsza z nich to pyszna surówka z cukinii i ogórka, doskonała do obiadu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować: 

  • 1 średniej cukinii,
  • 1 długiego ogórka (lub 3-4 gruntowych),
  • małego kubka jogurtu naturalnego,
  • 1/2 pęczku koperka,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 2 łyżek octu jabłkowego lub balsamicznego,
  • soli do smaku

Cukinię i ogórka ścieramy na tarce o największych oczkach (jeśli używamy ogórków gruntowych, to obieramy je ze skórki). Koperek siekamy, czosnek wyciskamy. Do jogurtu naturalnego dodajemy ocet, czosnek, koperek i sól, łączymy. Powstałym sosem polewamy cukinię z ogórkiem, wszystko mieszamy.

Zobacz wideo

Dla osób, które lubią jeść zdrowo lub chcą ograniczyć makaron, mamy dobrą informację. Makaron z surowej cukinii to doskonała baza do spaghetti i innych sosów. Aby go przygotować, potrzebujemy średniej, dość długiej cukinii i specjalnego nożyka lub obieraczki do warzyw. Z umytej cukinii ścinamy kolejne wąskie płaty "makaronu". Przygotowujemy ulubiony sos i polewamy nim cukinię. Pychota - a do tego jak zdrowo!

Zobacz wideo Tartaletki różyczki z cukinią i sezamkami

Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie carpaccio z cukinii. Warzywo kroimy ostrym nożem na cieniutkie plastry i układamy je na dużym talerzu obok siebie. Następnie przygotowujemy sos z oliwy i soku z cytryny, polewamy nim carpaccio i odstawiamy na godzinę, by cukinia zmiękła. Potem posypujemy tartym parmezanem i płatkami chilli. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.