Przepis na najłatwiejsze ciasto w świecie ze śliwkami, to z przedszkolnej piosenki, zna chyba każdy. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla was dwie inne receptury. Sprawdźcie jak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem oraz śliwkowe brownie.
Składniki:
Na ciasto kruche:
Na masę budyniową:
Oraz:
* jeśli używacie budyniu z dodatkiem cukru, nie dodawajcie go już do masy
Przygotowujemy ciasto kruche: do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę oraz cukier puder i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Siekamy je nożem, łącząc z suchymi składnikami. Wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wszystko łączymy, zagniatając krótko, ale dokładnie. Z ciasta formujemy dwie kule (większą i mniejszą), zawijamy je w folię spożywczą i umieszczamy na godzinę w lodówce. Jesteście niecierpliwi? Wrzućcie kule z ciasta na 20 minut do zamrażalnika.
Przygotowujemy masę budyniową: 3/4 ilości mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy masło i zagotowujemy. W pozostałej 1/4 ilości zimnego mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Gdy mleko w garnku się zagotuje, powoli wlewamy mleko z budyniem. Cały czas mieszamy, aby nie zostały grudki. Odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy śliwki: owoce dokładnie przebieramy, myjemy i usuwamy pestki. Przekrawamy je na połówki.
Przygotowujemy ciasto ze śliwkami i budyniem: Większą kulę schłodzonego ciasta wykorzystujemy do zrobienia spodu. Ciastem wyklejamy cały spód formy, następnie nakłuwamy go widelcem na całej powierzchni. Układamy na niej śliwki, a następnie zalewamy przestudzonym budyniem. Wyjmujemy mniejszą kulę ciasta z lodówki i ścieramy ją na największych oczkach tarki na wierzch placka.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Składniki:
Śliwki przebieramy, dokładnie myjemy i usuwamy pestki. Owoce przekrawamy na połówki.
Do miski wrzucamy masło i wsypujemy cukier. Ucieramy przy użyciu miksera kuchennego na jasną, puszystą masę. Następnie wbijamy jajka, łączymy, i ciągle mieszając, dodajemy powoli mąkę, proszek i kakao. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy z pozostałymi składnikami drewnianą łyżką.
Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy połówki śliwek i dociskamy je, aby zanurzyły się w cieście. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 30-40 minut, potem studzimy i posypujemy cukrem pudrem.