Przyszedł czas na śliwki, a to oznacza jedno: pieczemy ciasta ze śliwkami. Mamy dla was przepisy na pyszności

Późne lato to czas na śliwki. A śliwki to nie tylko powidła, ale także rewelacyjne, aromatyczne ciasta. Przygotowaliśmy dla was trzy pyszne przepisy na śliwkowe wypieki.

Przepis na najłatwiejsze ciasto w świecie ze śliwkami, to z przedszkolnej piosenki, zna chyba każdy. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla was dwie inne receptury. Sprawdźcie jak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem oraz śliwkowe brownie. 

Ciasto ze śliwkami i budyniem - przepis

Składniki:

Na ciasto kruche:

  • 500 g mąki krupczatki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę budyniową:

  • 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego*,
  • 1 l mleka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1/2 szklanki cukru

Oraz:

  • 500 g śliwek

* jeśli używacie budyniu z dodatkiem cukru, nie dodawajcie go już do masy

Jak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem?

Przygotowujemy ciasto kruche: do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę oraz cukier puder i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Siekamy je nożem, łącząc z suchymi składnikami. Wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wszystko łączymy, zagniatając krótko, ale dokładnie. Z ciasta formujemy dwie kule (większą i mniejszą), zawijamy je w folię spożywczą i umieszczamy na godzinę w lodówce. Jesteście niecierpliwi? Wrzućcie kule z ciasta na 20 minut do zamrażalnika.

Przygotowujemy masę budyniową: 3/4 ilości mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy masło i zagotowujemy. W pozostałej 1/4 ilości zimnego mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Gdy mleko w garnku się zagotuje, powoli wlewamy mleko z budyniem. Cały czas mieszamy, aby nie zostały grudki. Odstawiamy do przestudzenia.

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Przygotowujemy śliwki: owoce dokładnie przebieramy, myjemy i usuwamy pestki. Przekrawamy je na połówki.

Przygotowujemy ciasto ze śliwkami i budyniem: Większą kulę schłodzonego ciasta wykorzystujemy do zrobienia spodu. Ciastem wyklejamy cały spód formy, następnie nakłuwamy go widelcem na całej powierzchni. Układamy na niej śliwki, a następnie zalewamy przestudzonym budyniem. Wyjmujemy mniejszą kulę ciasta z lodówki i ścieramy ją na największych oczkach tarki na wierzch placka

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Podajemy posypane cukrem pudrem. 

Czekoladowe ciasto ze śliwkami - przepis

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 180 g miękkiego masła,
  • 300 g śliwek,
  • 150 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • tabliczka czekolady deserowej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić czekoladowe ciasto ze śliwkami?

Śliwki przebieramy, dokładnie myjemy i usuwamy pestki. Owoce przekrawamy na połówki. 

Do miski wrzucamy masło i wsypujemy cukier. Ucieramy przy użyciu miksera kuchennego na jasną, puszystą masę. Następnie wbijamy jajka, łączymy, i ciągle mieszając, dodajemy powoli mąkę, proszek i kakao. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy z pozostałymi składnikami drewnianą łyżką. 

Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy połówki śliwek i dociskamy je, aby zanurzyły się w cieście. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 30-40 minut, potem studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 

Więcej o: