Cukinia to warzywo bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Po takim wstępie wydaje się wam, że nie da się przygotować z niej sycącej potrawy? Wręcz przeciwnie. Wystarczy ją nafaszerować, a doskonale nadaje się do tego mięso, ale także soczewica czy kasza. Dziś mamy dla was dwa pyszne przepisy z mięsem. Sprawdźcie, jak przyrządzić pyszną faszerowaną cukinię.
Składniki (na 4 porcje):
Cukinie przekrawamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne wraz z pestkami. Następnie wydrążamy również miąższ tak, aby łódeczki z cukinii miały grubość około 1-1,5 cm. Miąższ kroimy w kosteczkę.
Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie, przecedzamy i studzimy. Cebulę kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju, pomidora kroimy na niewielkie kawałki, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Do dużej miski wkładamy mięso, dodajemy przestudzony ryż, pokrojonego pomidora, miąższ z cukinii i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub dłońmi. Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a potem wypełniamy nią wydrążone cukinie.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, rozsmarowujemy na spodzie. Wkładamy cukinie i przykrywamy pokrywką. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez około 50 minut. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia, wyjmujemy naczynie i otwieramy. Cukinie posypujemy po wierzchu startym serem. Potem nie przykrywamy naczynia - dzięki temu ser stopi i się ładnie przypiecze.
Składniki (na 2 porcje):
Cukinie dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Wydrążamy miąższ tak, aby powstały łódeczki o grubości brzegu 1-1,5 cm. Mięso z piersi kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Drobno kroimy również miąższ cukinii, paprykę, pomidory i cebulę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości olej i studzimy, w kubku roztrzepujemy jajka. Do dużej miski wrzucamy kurczaka, warzywa, podsmażoną cebulkę i rozkłócone jajka. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy bazylią, oregano oraz solą i pieprzem do smaku, a następnie napełniamy farszem cukinie.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wkładamy do niego cukinie. Pieczemy przez około 40 minut pod przykryciem, w temperaturze 180 st. C. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia otwieramy naczynie i posypujemy cukinie startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika bez pokrywki, aby ser rozpuścił się i przypiekł.