Cukinia faszerowana mięsem - pysznie, sycąco, sezonowo

Mamy sezon na cukinię! To wspaniałe warzywo można wykorzystać do wielu różnych dań. Dziś podpowiadamy, jak zrobić pyszną cukinię faszerowaną mięsem na dwa sposoby.

Cukinia to warzywo bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Po takim wstępie wydaje się wam, że nie da się przygotować z niej sycącej potrawy? Wręcz przeciwnie. Wystarczy ją nafaszerować, a doskonale nadaje się do tego mięso, ale także soczewica czy kasza. Dziś mamy dla was dwa pyszne przepisy z mięsem. Sprawdźcie, jak przyrządzić pyszną faszerowaną cukinię.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem - przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 średnie cukinie,
  • 500 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego),
  • 100 g ryżu (nieugotowanego),
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • 150 g żółtego sera

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem - sposób przygotowania

Cukinie przekrawamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne wraz z pestkami. Następnie wydrążamy również miąższ tak, aby łódeczki z cukinii miały grubość około 1-1,5 cm. Miąższ kroimy w kosteczkę.

Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie, przecedzamy i studzimy. Cebulę kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju, pomidora kroimy na niewielkie kawałki, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Do dużej miski wkładamy mięso, dodajemy przestudzony ryż, pokrojonego pomidora, miąższ z cukinii i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub dłońmi. Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a potem wypełniamy nią wydrążone cukinie.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, rozsmarowujemy na spodzie. Wkładamy cukinie i przykrywamy pokrywką. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez około 50 minut. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia, wyjmujemy naczynie i otwieramy. Cukinie posypujemy po wierzchu startym serem. Potem nie przykrywamy naczynia - dzięki temu ser stopi i się ładnie przypiecze. 

Zobacz wideo Ringo z cukinii i ryżu

Cukinia faszerowana kurczakiem - przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 średnie cukinie,
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 100 g żółtego sera,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy

Cukinia faszerowana kurczakiem - sposób przygotowania

Cukinie dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Wydrążamy miąższ tak, aby powstały łódeczki o grubości brzegu 1-1,5 cm. Mięso z piersi kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Drobno kroimy również miąższ cukinii, paprykę, pomidory i cebulę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości olej i studzimy, w kubku roztrzepujemy jajka. Do dużej miski wrzucamy kurczaka, warzywa, podsmażoną cebulkę i rozkłócone jajka. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy bazylią, oregano oraz solą i pieprzem do smaku, a następnie napełniamy farszem cukinie. 

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wkładamy do niego cukinie. Pieczemy przez około 40 minut pod przykryciem, w temperaturze 180 st. C. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia otwieramy naczynie i posypujemy cukinie startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika bez pokrywki, aby ser rozpuścił się i przypiekł. 

Więcej o: