Wegetariański obiad w mniej niż godzinę? Poznaj przepis na makaron z sosem pomidorowym i cukinią

Wegetariański obiad to pomysł na szybkie i zdrowe danie. Bogate w warzywa potrawy przygotujesz w mniej niż godzinę, a ich smak zadowoli nie tylko roślinożerców. Poznaj przepis na makaron z sosem pomidorowym i cukinią. To również świetny pomysł na obiad z sezonowymi warzywami.

Wegetariański obiad to świetna odskocznia dla mięsożerców, a także klasyka dnia powszedniego dla wegetarian. Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożywania mięsa. Mają na to wpływ zarówno argumenty ekologiczne, jak i humanitarne, oraz wzrost ceny mięsa w sklepach. Innym plusem spożywania dań wegetariańskich jest ilość witamin, które przyswajamy wraz ze spożywanymi warzywami. Wiele z nich zawiera m.in. cukinia, która jest obecnie sezonowym warzywem numer jeden. To właśnie z niej przygotujemy wiele smacznych potraw, które nie wymagają umiejętności kulinarnych na wysokim poziomie. Poznaj przepis na pyszny sos, który przygotujesz w mniej niż godzinę. To danie polubią dorośli i dzieci. 

Zobacz wideo

Wegetariański obiad zachwyci twoich bliskich. Poznaj przepis na szybki sos

Jeśli znasz przepis na smaczny sos, to możesz z jego pomocą podać wiele dań w różnych wariantach. Z sosem jemy m.in kluski śląskie, kopytka, placki, ryż i rozmaite kasze. Jednogłośnie można jednak przyznać, że nic nie zastąpi smaku makaronu, który obklejony delikatnym sosem nawijamy na widelec. Sos powinien być odpowiednio kremowy i lepki i taki właśnie jest wegetariański sos z pomidorami i cukinią. Poznaj składniki, których potrzebujesz, aby go przygotować (porcja dla 4 osób):

  • 1/2 opakowania makaronu (najlepiej spaghetti)
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku (możesz użyć więcej jeśli lubisz),
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki serka mascarpone (jeśli nie masz, użyj kanapkowego serka śmietankowego)
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • oliwa lub olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji

Wegetariański obiad przygotujesz w okamgnieniu. Makaron z sosem pomidorowym i cukinią

Sos z pomidorami i cukinią nie wymaga od ciebie zdolności kulinarnych na wysokim poziomie. Jest też czasem określony mianem "przepisu studenckiego" ponieważ spełnia trzy warunki obiadu, cenionego przez wielu uczących się młodych dorosłych. Jest szybki w przygotowaniu, prosty i tani. Jak go zrobić?

Jednogarnkowe spaghettiMasz ochotę na makaron inny niż zwykle? Zabójcze spaghetti podbiło internet

Makaron ugotować al dente. W trakcie rozgrzewania wody w garnku na rozgrzaną oliwę należy wrzucić posiekaną drobno cebulę (najlepiej w kostkę lub piórka), dodać sól, wymieszać i podsmażać do zeszklenia. Kiedy cebulka osiągnie złoty kolor, należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Cukinię przekroić na pół, potem każdą kolejną część ponownie na pół i pokroić w plasterki ok. 0,5 cm. Dodać cukinię do cebuli i czosnku, wymieszać, podsmażać przez chwilę i dodać przecier pomidorowy. Wsypać na patelnię zioła, dodać miód i pieprz. Podsmażać całość, aż cukinia będzie miękka i zmieni swój kolor.

CukiniaSezon w pełni, ale jest jedna zagwozdka. Czy można jeść surową cukinię?

Przepis na makaron z sosem pomidorowym i cukinią to nie wszystko. Ważny jest sposób podania

Pod sam koniec dodać serek mascarpone lub serek śmietankowy i dokładnie wymieszać do połączenia składników, tak aby nie powstały grudki. W zależności od gęstości sosu trzeba na koniec dodać odpowiednią ilość wody z gotowania makaronu (pod żadnym pozorem nie wylewaj go wcześniej. Nadaje kremowości i jest ważnym składnikiem). Wyłóż sos na makaron. Możesz też wymieszać makaron z sosem już na patelni, aby połączył się w pyszne danie. Jeśli masz ochotę na ciągnący się ser, użyj mozzarelli lub posyp makaron parmezanem. Następnie udekoruj listkami bazylii i... Smacznego!

Więcej o: