Sałatka z arbuzem? O tak! Garść przepisów na orzeźwiającą przekąskę

Sałatka z arbuzem niewątpliwie kojarzy się z latem. Jak się okazuje, nieoczywiste połączenia smaków mogą stać się niezwykle interesujące dla naszego podniebienia. Choć arbuz doskonale sprawdza się w sałatkach owocowych, słodko-wytrawne połączenia są równie interesujące. Sprawdzamy, jaka sałatka z arbuzem może stać się ulubioną letnią przekąską.

Sałatki z arbuzem: proste i zdrowe połączenia

Sałatki z arbuzem nie zawsze muszą być sałatkami owocowymi. Arbuz sprawdza się w szczególności w połączeniu z różnymi rodzajami sera, ale również z soczewicą.

Sałatka z arbuza i twarogu

Składniki:

  • 300 gramów miąższu arbuza,
  • 100 gramów chudego lub półtłustego twarogu,
  • pół szklanki listków mięty,
  • 1 – 2 łyżki płynnego miodu.

Arbuza pokroić na cząstki. Twaróg odsączyć z serwatki i rozdrobnić. Miętę drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, polać równomiernie cienką strużką miodu. Sałatkę można posypać siekanymi orzechami laskowymi bądź pistacjowymi.

Sałatka z arbuza i mozzarelli

Składniki:

  • 200 gramów miąższu arbuza,
  • ok. 150 gramów mozzarelli w kulkach,
  • garść świeżych liści mięty (lub bazylii),
  • oliwa,
  • sól.

Wydrążyć z arbuza kulki. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Świeże zioła drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w salaterkach, posypać solą, skropić oliwą, wymieszać.

Sałatka z arbuzem, soczewicą i kukurydzą

Składniki:

  • 200 gramów miąższu arbuza,
  • 200 gramów soczewicy z puszki (brązowej lub zielonej),
  • pół puszki kukurydzy,
  • posiekany szczypiorek, kolendra lub natka pietruszki (2 łyżki),
  • oliwa,
  • szczypta kuminu,
  • sól, pieprz do smaku.

Arbuza pozbawić pestek i pokroić na kawałki. Soczewicę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Arbuza, soczewicę i kukurydzę włożyć do miski. Dodać posiekane zioła, mielony kumin, oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszać i podawać. Opcjonalnie można serwować z kurczakiem w przyprawie curry.

Sałatka z fetą i arbuzem: klasyk w dwóch wersjach

Sałatka z fetą i arbuzem to najpopularniejsze połączenie smaków. Można ją wykonać w wersji klasycznej, łącząc kilka podstawowych składników, można także z pomocą fety i arbuza wyczarować sałatkę grecką.

Prosta sałatka z fetą i arbuzem

Składniki:

  • ćwiartka arbuza,
  • kostka sera feta,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Z arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do salaterki. Ser feta pokroić w kostkę i dodać do arbuza. Posypać siekaną miętą. Sok z cytryny wymieszać z miodem i tak przygotowanym dressingiem polać zawartość salaterki. Posypać szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Grecka sałatka z fetą i arbuzem

Składniki:

  • 700 gramów miąższu arbuza,
  • 200 gramów fety,
  • mała czerwona cebula,
  • kilka czarnych oliwek,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • świeżo siekane zioła: mięta, bazylia, kolendra,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Usunąć pestki z arbuza, miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Ser feta pokroić w kostkę, dodać do arbuza. Cebulę pokroić cienko w piórka, oliwki w plasterki, dodać do miski. Garść ziół posiekać, posypać nimi sałatkę. Polać sokiem cytrusowym i oliwą, oprószyć pieprzem. Przed podaniem warto schłodzić.

Zobacz wideo

Sałatka z arbuza i rukoli: kolorowy zawrót głowy

Sałatka z arbuza i rukoli to również ciekawe połączenie smaków. Nie może w niej zabraknąć sera feta, ale mile widziane będą również oliwki oraz orzechy włoskie.

Składniki:

  • ok. 800 gramów arbuza,
  • dwie garście sałaty rukoli,
  • 2 łyżki czarnych lub zielonych oliwek,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 100 gramów sera feta,
  • łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Arbuza obrać ze skóry, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Rukolę umyć, osuszyć, oderwać długie łodyżki. Ser feta pokroić w kostkę. Orzechy włoskie posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko to włożyć do miski. Miód wymieszać z oliwą, octem, solą i pieprzem, tak przygotowanym dressingiem polać zawartość miski.

Sałatka z arbuzem i kurczakiem. Przepis na pyszną przekąskę

Dla osób lubiących mięso ciekawą przekąską może być sałatka z arbuzem i kurczakiem. Warto spróbować tego połączenia smaków.

Składniki:

  • 200 gramów miąższu arbuza,
  • 100 gramów wędzonej piersi kurczaka,
  • 30 gramów kiełków rzodkiewki,
  • dwa liście sałaty lodowej,
  • 1 pomidor,
  • pół awokado,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła prowansalskie, sól do smaku.

Z arbuza usunąć pestki, pokroić. Pomidora sparzyć, obrać, pokroić. Awokado obrać, pokroić. Sałatę lodową i szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić. Pierś z kurczaka również pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić według uznania, polać oliwą.

Zobacz też: Drink z arbuzem - idealny na upały. Przepis na drinki bezalkoholowe i "z prądem"

Więcej o:
Copyright © Agora SA