Sałatki z arbuzem nie zawsze muszą być sałatkami owocowymi. Arbuz sprawdza się w szczególności w połączeniu z różnymi rodzajami sera, ale również z soczewicą.
Sałatka z arbuza i twarogu
Składniki:
Arbuza pokroić na cząstki. Twaróg odsączyć z serwatki i rozdrobnić. Miętę drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, polać równomiernie cienką strużką miodu. Sałatkę można posypać siekanymi orzechami laskowymi bądź pistacjowymi.
Sałatka z arbuza i mozzarelli
Składniki:
Wydrążyć z arbuza kulki. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Świeże zioła drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w salaterkach, posypać solą, skropić oliwą, wymieszać.
Sałatka z arbuzem, soczewicą i kukurydzą
Składniki:
Arbuza pozbawić pestek i pokroić na kawałki. Soczewicę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Arbuza, soczewicę i kukurydzę włożyć do miski. Dodać posiekane zioła, mielony kumin, oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszać i podawać. Opcjonalnie można serwować z kurczakiem w przyprawie curry.
Sałatka z fetą i arbuzem to najpopularniejsze połączenie smaków. Można ją wykonać w wersji klasycznej, łącząc kilka podstawowych składników, można także z pomocą fety i arbuza wyczarować sałatkę grecką.
Prosta sałatka z fetą i arbuzem
Składniki:
Z arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do salaterki. Ser feta pokroić w kostkę i dodać do arbuza. Posypać siekaną miętą. Sok z cytryny wymieszać z miodem i tak przygotowanym dressingiem polać zawartość salaterki. Posypać szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Grecka sałatka z fetą i arbuzem
Składniki:
Usunąć pestki z arbuza, miąższ pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Ser feta pokroić w kostkę, dodać do arbuza. Cebulę pokroić cienko w piórka, oliwki w plasterki, dodać do miski. Garść ziół posiekać, posypać nimi sałatkę. Polać sokiem cytrusowym i oliwą, oprószyć pieprzem. Przed podaniem warto schłodzić.
Sałatka z arbuza i rukoli to również ciekawe połączenie smaków. Nie może w niej zabraknąć sera feta, ale mile widziane będą również oliwki oraz orzechy włoskie.
Składniki:
Arbuza obrać ze skóry, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Rukolę umyć, osuszyć, oderwać długie łodyżki. Ser feta pokroić w kostkę. Orzechy włoskie posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko to włożyć do miski. Miód wymieszać z oliwą, octem, solą i pieprzem, tak przygotowanym dressingiem polać zawartość miski.
Dla osób lubiących mięso ciekawą przekąską może być sałatka z arbuzem i kurczakiem. Warto spróbować tego połączenia smaków.
Składniki:
Z arbuza usunąć pestki, pokroić. Pomidora sparzyć, obrać, pokroić. Awokado obrać, pokroić. Sałatę lodową i szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić. Pierś z kurczaka również pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić według uznania, polać oliwą.
Zobacz też: Drink z arbuzem - idealny na upały. Przepis na drinki bezalkoholowe i "z prądem"