Przepis na szybki obiad? Zapiekanka makaronowa to sposób na przepyszne danie jednogarnkowe w kilka minut

Jeśli krążysz w poszukiwaniach najlepszego przepisu na szybki obiad, właśnie dotarłeś do celu. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym to sposób na jednogarnkowe danie w kilka minut.

Każdy z nas miewa dni, w których szybki i jednogarnkowy obiad bywa zbawieniem. Jesteśmy zalatani i nie mamy czasu na nic, więc wizja jedynie kilku minut spędzonych w kuchni wydaje się być idealną receptą na pęd życia. Ale w jedzeniu nie chodzi o czas, tylko o smak, a połączenie tych dwóch kwestii bywa kłopotliwe. Postanowiłyśmy więc znaleźć sposób na to, by duet ten zgrać raz na zawsze w przepysznej i szybkiej zapiekance makaronowej. Czego będziecie potrzebować?

Zobacz wideo

Przepis na szybki obiad? Zapiekanka makaronowa zajmie ci tylko kilka minut

Zapiekanka makaronowa. Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka lub 1 podwójny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g makaronu penne
  • 100 g szpinaku
  • ok. 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 80 g sera camembert
  • 100 g tartej mozzarelli lub 60 g tartego parmezanu
  • przyprawy: kurkuma, ostra papryka, curry w proszku

Zapiekanka makaronowa. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od oczyszczenia i pokrojenia w kostkę kurczaka. Dopraw go solą i pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami i wymieszaj z jedną łyżką oliwy. Odłóż go na bok. Następnie rozpocznij gotowanie makaronu w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Szpinak opłucz i osusz. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.

W garnku po makaronie podgrzej łyżkę oliwy, włóż kurczaka i krótko obsmażaj. Następnie wymieszaj go z pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami oraz szpinakiem. Wyłóż wszystko na talerz.

Do tego samego garnka wlej śmietankę, dodaj pokrojony w małą kostkę camembert i połowę startej mozzarelli lub parmezanu. Całość podgrzewaj aż do stworzenia gęstego sosu. Do naczynia z sosem dodaj kurczaka ze szpinakiem i makaron. Wszystko dokładnie pomieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wierzch resztą tartej mozzarelli lub parmezanu i odstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 15 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.