Każdy z nas miewa dni, w których szybki i jednogarnkowy obiad bywa zbawieniem. Jesteśmy zalatani i nie mamy czasu na nic, więc wizja jedynie kilku minut spędzonych w kuchni wydaje się być idealną receptą na pęd życia. Ale w jedzeniu nie chodzi o czas, tylko o smak, a połączenie tych dwóch kwestii bywa kłopotliwe. Postanowiłyśmy więc znaleźć sposób na to, by duet ten zgrać raz na zawsze w przepysznej i szybkiej zapiekance makaronowej. Czego będziecie potrzebować?
Zapiekanka makaronowa. Składniki:
Zapiekanka makaronowa. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od oczyszczenia i pokrojenia w kostkę kurczaka. Dopraw go solą i pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami i wymieszaj z jedną łyżką oliwy. Odłóż go na bok. Następnie rozpocznij gotowanie makaronu w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Szpinak opłucz i osusz. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
W garnku po makaronie podgrzej łyżkę oliwy, włóż kurczaka i krótko obsmażaj. Następnie wymieszaj go z pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami oraz szpinakiem. Wyłóż wszystko na talerz.
Do tego samego garnka wlej śmietankę, dodaj pokrojony w małą kostkę camembert i połowę startej mozzarelli lub parmezanu. Całość podgrzewaj aż do stworzenia gęstego sosu. Do naczynia z sosem dodaj kurczaka ze szpinakiem i makaron. Wszystko dokładnie pomieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wierzch resztą tartej mozzarelli lub parmezanu i odstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 15 minut.