Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami. Wykwintny obiad w kilka minut [PRZEPIS]

Idealny sos do spaghetti? Nasz przepis na makaron z sosem pomidorowym i krewetkami to kwintesencja smaku. Jest wykwintny i aromatyczny, a jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Jak zagęścić sos do makaronu? Podpowiadamy.

Makarony to niezawodny sposób na stworzenie wyjątkowego dania dla całej rodziny. Są smaczne, niesamowicie aromatyczne i co najważniejsze, nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych. Jeśli znudziło ci się już klasyczne bolognese czy aglio olio, wypróbuj nasz sprawdzony przepis na makaron w sosie pomidorowym z krewetkami. Z pewnością zagości w sercu nawet najbardziej zagorzałych przeciwników pasty.

Zobacz wideo

Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami. Sos do spaghetti inny niż wszystkie

Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami. Składniki:

  • ok. 150-200 g krewetek
  • 500 g pomidorów
  • 150 g makaronu penne
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • tarty parmezan
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki białego wina

Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami. Sposób przygotowania:

Jeśli jest taka potrzeba, rozpocznij od odmrożenia krewetek. Oderwij ogonki oraz sprawdź, czy są dokładnie oczyszczone. Jeśli nie, natnij grzbiet i usuń jelita – cienkie, ciemne nitki. Gotowe krewetki opłucz i osusz. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go i włóż gotowy do garnka.

Pomidory sparz, obierz ze skórki, wykrój szypułki i pokrój na małe kawałki. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z masłem i wrzuć krewetki. Dopraw je solą oraz pieprzem i smaż przez ok. pół minuty z każdej strony. Po przewróceniu krewetek dodaj starty czosnek. Całość wymieszaj. Usmażone krewetki przełóż do garnka z makaronem.

Na tę samą patelnię wylej wino, jeśli go używasz, i pogotuj, aż częściowo odparuje. Następnie dodaj pokrojone pomidory, dopraw je solą oraz pieprzem i wymieszaj. Gotuj bez przykrycia bez mieszania na nieco większym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie na patelnię dodaj makaron z krewetkami, wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj bazylię i podgrzewaj przez ok. 1 minutę. Podajemy w towarzystwie tartego parmezanu.

Jak zagęścić sos do makaronu? Sprawdzone sposoby

Często zdarza się tak, że przygotowany przez nas sos ma zbyt lejącą konsystencję. W takich sytuacjach musimy działać szybko. Aby zagęścić jego strukturę, możemy po prostu postawić na odparowanie nadmiaru wody. Wystarczy, że przez jakiś czas będziemy gotować go na nieco większym ogniu, nieustannie mieszając. Trzeba tutaj jednak uważać z przyprawami, ponieważ zredukowany sos jest bardziej wyrazisty w smaku, a przyprawy, które wykorzystaliśmy, staną się bardziej wyczuwalne.

Jeśli boisz się radykalnej zmiany smaku, możesz zredukować sos za pomocą mąki. Jak to zrobić? Odlej do kubka niewielką ilość sosu, dodaj do niego dwie lub jedną łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną zawiesinę wlewamy do reszty sosu i gotujemy, aż całość zgęstnieje.

Jeszcze innym sposobem będzie wykorzystanie śmietany. Pamiętaj, aby wybrać najtłustszą z nich, dzięki temu szybciej zagęścimy nasz sos. Działamy tutaj bardzo podobnie, jak w przypadku mąki. Niewielką ilość sosu przelej do kubka, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Całość wlej do reszty i mieszaj, aż zgęstnieje.

Więcej o:
Copyright © Agora SA