Znacie fuczki? Jasiek Kuroń podrzuca swój przepis. "Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej"

Choć ich nazwa nie jest podobna do niczego, fuczki są dobrze znane w wielu regionach Polski. Szczególnie w Bieszczadach, skąd pochodzą. Swoim przepisem na te wyjątkowe placki podzielił się ostatnio szef kuchni Jasiek Kuroń.

Co to są fuczki?

Nazwa całkiem urocza i one same również mogą takie być. Fuczki to nic innego jak placki. Ale nie byle jakie, bowiem do ich przygotowania używa się jednego dodatku, który raczej rzadko trafia do masy na jakiekolwiek placki. Składnik ten jest bardzo polski i wyjątkowo dobrze pasuje do tego dania. Mowa o kapuście kiszonej.

Swoim przepisem na pyszne fuczki podzielił się ostatnio Jasiek Kuroń. Na jego Instagramie można wypatrzeć apetyczne, puszyste placuszki, a pełny przepis znajduje się na blogu lub poniżej. Zobaczcie, jak zrobić fuczki według szefa kuchni.

 

Fuczki według Jaśka Kuronia

Składniki

  • łyżka oleju rzepakowego
  • duża cebula
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 240 ml mleka
  • 200 g mąki
  • czubata łyżka majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 starte ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Zobacz wideo

Przepis na fuczki krok po kroku:

Przygotowanie placków z kapustą rozpoczynamy od posiekania cebuli i zeszklenia jej na odrobinie oleju. Następnie dodajemy ją do odsączonej i posiekanej kapusty. Do środka wkładamy też pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Przechodzimy do smażenia placków. Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem i wykładamy na nią porcje masy. Smażymy na średnio-dużym ogniu po kilka minut z obu stron, aż będą rumiane. Gotowe fuczki można odsączyć na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Fuczki smakują idealnie podane z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. Można serwować je na obiad, ale sprawdzą się też perfekcyjnie na podwieczorek czy kolację.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.