Nazwa całkiem urocza i one same również mogą takie być. Fuczki to nic innego jak placki. Ale nie byle jakie, bowiem do ich przygotowania używa się jednego dodatku, który raczej rzadko trafia do masy na jakiekolwiek placki. Składnik ten jest bardzo polski i wyjątkowo dobrze pasuje do tego dania. Mowa o kapuście kiszonej.
Swoim przepisem na pyszne fuczki podzielił się ostatnio Jasiek Kuroń. Na jego Instagramie można wypatrzeć apetyczne, puszyste placuszki, a pełny przepis znajduje się na blogu lub poniżej. Zobaczcie, jak zrobić fuczki według szefa kuchni.
Składniki
Przygotowanie placków z kapustą rozpoczynamy od posiekania cebuli i zeszklenia jej na odrobinie oleju. Następnie dodajemy ją do odsączonej i posiekanej kapusty. Do środka wkładamy też pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przechodzimy do smażenia placków. Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem i wykładamy na nią porcje masy. Smażymy na średnio-dużym ogniu po kilka minut z obu stron, aż będą rumiane. Gotowe fuczki można odsączyć na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Fuczki smakują idealnie podane z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. Można serwować je na obiad, ale sprawdzą się też perfekcyjnie na podwieczorek czy kolację.