Tarta cytrynowa z bezą, czyli najlepszy na świecie sposób na deser [PRZEPIS]

Tarta cytrynowa z bezą to deser idealny. Robi się ją naprawdę łatwo, jednak sęk tkwi w odpowiednich proporcjach. Dzięki dobrze zbalansowanej ilości cukru i soku z cytryny ciasto będzie perfekcyjne. Jak się za nie zabrać? Tarta cytrynowa z bezą raz!

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą, choć nie należy może do kanonu polskich klasyków, takich jak szarlotka czy sernik, pojawia się na wielu stołach. Kwaśny smak cytryny idealnie balansuje słodycz cukru i chrupiącej bezy. Choć ciasto może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości to bułka z masłem.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, zobaczcie też, jak zrobić inną tartę. Oto przepis na pyszne ciasto z malinami:

Tarta cytrynowa z bezą - składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • jajko

Masa cytrynowa:

  • 3 jajka,
  • 70 g masła,
  • 100 g cukru,
  • sok wyciśnięty z trzech cytryn,
  • skórka otarta z jednej cytryny (opcjonalnie)

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Zobacz wideo

Tarta cytrynowa z bezą - przepis krok po kroku:

Przygotowujemy kruche ciasto. Zimne masło łączymy z mąką, cukrem i solą. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny lub zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno i boki formy do tarty, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy masę cytrynową. Do garnuszka wbijamy jajka, dodajemy cukier i używając trzepaczki kuchennej, łączymy składniki. Następnie naczynie ustawiamy na niewielkim ogniu, i cały czas mieszając, dodajemy masło, sok z cytryn oraz otartą skórkę. Krem powinien się zagotować i zgęstnieć, do tego momentu należy go cały czas mieszać. Konsystencja powinna przypominać ugotowany budyń. Jeśli w kremie znajdują się grudki, przecieramy go przez gęste sitko. Masę studzimy.

Kolej na bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier. Dopiero gdy całkowicie rozpuści się pierwsza tura, dodajemy drugą. Na sam koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i raz jeszcze miksujemy składniki.

Na podpieczony spód wykładamy masę cytrynową. Na wierzchu układamy bezę. Tarta cytrynowa z bezą powinna trafić ponownie do piekarnika na około 20 minut, aż wierzch się zrumieni.

Tarta cytrynowa z bezą gotowa. Teraz tylko ostatnia chwila cierpliwości, by ciasto nieco ostygło i można zabierać się za pałaszowanie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.