Czerwona, żółta i zielona - co świadczy o kolorze papryki? Odpowiedź jest banalna

Która papryka jest najzdrowsza - zielona, żółta czy czerwona? Co wpływa na barwę tego warzywa? Jako że sezon na paprykę trwa, wyjaśniamy kilka ważnych kwestii.

Chrupiąca, soczysta papryka to doskonałe warzywo do kanapek. Można ją także marynować, dodawać do sałatek, faszerować, przygotować pyszne leczo... Możliwości jest mnóstwo, a obecnie papryka jest niedroga i świeża - sezon trwa w najlepsze. Czy zastanawialiście się, która papryka jest najzdrowsza? Wszystko wyjaśniamy.

Kolor papryki - od czego zależy?

W sklepie mamy do wyboru zwykle trzy kolory papryki: czerwoną, żółtą i zieloną. Czy wiedzieliście, że ich kolor zależy po prostu od stadium rozwoju, w którym zostały zerwane? Oczywiście czerwona papryka jest najbardziej dojrzała, zielona najmniej, a żółta to stan przejściowy. Każda z nich jest jadalna i bardzo zdrowa, ale występują pewne różnice.

Zobacz wideo

Która papryka jest najzdrowsza?

Kolorowe papryki różnią się przede wszystkim smakiem i zawartością witamin. Czerwona papryka jest najsłodsza, żółta ma zwykle łagodny, neutralny smak, a zielona - lekko gorzki. Warto to wziąć pod uwagę podczas przygotowywania różnych potraw! Na przykład: zielona papryka do faszerowania będzie bardzo dobra - doskonale skomponuje się z innymi smakami - ale do zrobienia ajwaru lepiej wybrać tę czerwoną. 

Jeśli zaś chodzi o witaminy, to czerwona papryka wiedzie prym zarówno pod względem zawartości witaminy C, jak i beta karotenu. W kwestii witaminy C zielona ma niemalże tak samo wysoką zawartość, żółta zaś - znacznie mniej. Żółta papryka ma także najmniej beta karotenu. Papryki za to nie różnią się znacząco jeśli chodzi witaminę E. Są także doskonałym źródłem błonnika, likopenu, fosforu, potasu i przeciwutleniaczy. Mają też niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny. 

A Wam jakie dania z papryki smakują najbardziej? 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.