Chrupiąca, soczysta papryka to doskonałe warzywo do kanapek. Można ją także marynować, dodawać do sałatek, faszerować, przygotować pyszne leczo... Możliwości jest mnóstwo, a obecnie papryka jest niedroga i świeża - sezon trwa w najlepsze. Czy zastanawialiście się, która papryka jest najzdrowsza? Wszystko wyjaśniamy.
W sklepie mamy do wyboru zwykle trzy kolory papryki: czerwoną, żółtą i zieloną. Czy wiedzieliście, że ich kolor zależy po prostu od stadium rozwoju, w którym zostały zerwane? Oczywiście czerwona papryka jest najbardziej dojrzała, zielona najmniej, a żółta to stan przejściowy. Każda z nich jest jadalna i bardzo zdrowa, ale występują pewne różnice.
Kolorowe papryki różnią się przede wszystkim smakiem i zawartością witamin. Czerwona papryka jest najsłodsza, żółta ma zwykle łagodny, neutralny smak, a zielona - lekko gorzki. Warto to wziąć pod uwagę podczas przygotowywania różnych potraw! Na przykład: zielona papryka do faszerowania będzie bardzo dobra - doskonale skomponuje się z innymi smakami - ale do zrobienia ajwaru lepiej wybrać tę czerwoną.
Jeśli zaś chodzi o witaminy, to czerwona papryka wiedzie prym zarówno pod względem zawartości witaminy C, jak i beta karotenu. W kwestii witaminy C zielona ma niemalże tak samo wysoką zawartość, żółta zaś - znacznie mniej. Żółta papryka ma także najmniej beta karotenu. Papryki za to nie różnią się znacząco jeśli chodzi witaminę E. Są także doskonałym źródłem błonnika, likopenu, fosforu, potasu i przeciwutleniaczy. Mają też niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny.
A Wam jakie dania z papryki smakują najbardziej?