Zupa grzybowa - przepis na wersję z grzybów świeżych i suszonych

Zupa grzybowa z suszonych grzybów to specjał, który możemy przygotować przez cały rok. Z kolei późnym latem i jesienią, gdy trwa sezon na zbiory, warto pokusić się o zrobienie wersji ze świeżymi grzybami. Jak powstaje idealna zupa grzybowa? Przepis jest naprawdę prosty.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów czy świeżych?

Suszone grzyby są dostępne przez cały rok. Jeśli w poprzednim sezonie wasze grzybobrania były owocne, z pewnością część grzybów ususzyliście. Jeżeli się to nie udało, zawsze można skorzystać z tych, które dostępne są w sklepach. W sezonie zaś najlepiej skorzystać ze świeżych grzybów. Już od czerwca w lasach można natrafić na urocze kurki, a już pod koniec sierpnia często pojawiają się prawdziwki, podgrzybki czy maślaki.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów - jak się za nią zabrać?

Jeśli postanowiliście przygotować danie na bazie suszonych grzybów, będziecie potrzebować ich około 100 g na 2.5 l zupy. Grzyby świeże? Zaopatrzcie się w około 500-600 g. Jakich grzybów warto użyć? Do zupy sprawdzi się naprawdę sporo odmian, m.in. kurki, pieczarki, borowiki, podgrzybki oraz maślaki. Jeżeli zdecydujecie się na maślaki, pamiętajcie, by pozbawić je skórki.

Zobacz wideo

Zupa grzybowa - przepis

Składniki:

  • 100 g grzybów suszonych lub 500-600 g świeżych
  • duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • garść posiekanego koperku
  • 2 duże marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 3 pełne łyżki śmietany 18 proc.
  • sól i pieprz do smaku

Zupa grzybowa - przepis krok po kroku:

Rozpoczynamy od przygotowania grzybów. Suszonymi zajmujemy się już dzień wcześniej. Zalewamy je 500 ml wody i pozostawiamy do napęcznienia. Świeże grzyby przebieramy, oczyszczamy i przekrawamy na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, wsypujemy czosnek i grzyby (suszone wcześniej odciskamy z wody i kroimy na kawałki). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy też posiekany koperek. Jeśli wybraliśmy kurki, smażymy przez kilka minut. Inne grzyby leśne trzymamy na ogniu przez 20.

W międzyczasie marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy je do garnka, z gorącym bulionem i gotujemy przez 15 minut. Następnie wsypujemy zawartość patelni i ponownie gotujemy przez kilka chwil. Sprawdzamy, jak smakuje nasza zupa grzybowa. Przepis można urozmaicić dodatkowymi przyprawami, na przykład szczyptą gałki muszkatołowej, białym pieprzem czy majerankiem. W tym momencie możemy też dodać wodę, która została nam z moczenia grzybów suszonych, ale nie jest to konieczne.

Zupa grzybowa już prawie gotowa. Na sam koniec dodajemy do niej zahartowaną śmietanę. Zamiast niej można też przygotować zasmażkę z masła i mąki.

I już gotowa nasza zupa grzybowa. Przepis banalnie prosty, prawda?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.