Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - idealna w sezonie. Jak ją zrobić? Podpowiadamy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to prawdziwy majstersztyk. Poza sezonem zwykle korzystamy z przecierów czy warzyw w puszce, lecz gdy tylko pojawiają się pyszne krajowe, warto skorzystać właśnie z nich. Oto najlepsza na świecie zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - obiadowy hit lata

Zupę pomidorową lubią niemal wszyscy. Każdy ma swój własny sposób na jej przygotowanie - i nie mówimy tu wyłącznie o tym, czy podać ją z makaronem, czy ryżem. Można ją blendować na gładki krem albo podać z kawałkami pomidorów. Jedni zabielają, inni nie. Niektórym wystarcza koncentrat, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie nie dodać warzyw z puszki. Jednak chyba wszyscy zgodnie stwierdzą, że nie ma to jak pękate, dojrzałe pomidory zebrane w sezonie. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów nie ma sobie równych. Jak ją zrobić? Wszystko wyjaśniamy.

Zanim jednak przejdziemy do sedna, sprawdźcie także pomidorówkę w innej wersji. Oto przepis na krem z pomidorów:

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • pół główki czosnku (przekrojonej w poprzek)
  • cebula
  • oliwa
  • 1 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • ulubione zioła (np. lubczyk, pietruszka, bazylia)
  • sól i pieprz

oraz:

  • makaron lub ryż
Zobacz wideo Rozgrzewająca dyniowa zupa curry. Niebo w gębie!

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - przepis krok po kroku:

Pomidory myjemy i układamy w brytfannie razem z nieobranym czosnkiem. Polewamy oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Następnie pozwalamy lekko ostygnąć, pozbywamy się skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

W międzyczasie siekamy cebulę i szklimy ją w garnku na oliwie. Zalewamy ją bulionem i zagotowujemy. Dodajemy pomidory oraz czosnek, który wyciskamy z łupinek. Wkładamy posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów powinna się ponownie zagotować i teoretycznie jest już gotowa. Możemy zabielić ją zahartowaną śmietaną. Możemy ją też zblendować. Jeśli chcemy bardziej gęsty krem, dodajmy mniej bulionu lub wzbogaćmy zupę w ugotowane i zblendowane ziemniaki, a najlepiej bataty.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów gotowa. Podajemy ją z ryżem lub makaronem. Każdą porcję dekorujemy dodatkową porcją świeżych ziół.

Więcej o:
Copyright © Agora SA