Zupę pomidorową lubią niemal wszyscy. Każdy ma swój własny sposób na jej przygotowanie - i nie mówimy tu wyłącznie o tym, czy podać ją z makaronem, czy ryżem. Można ją blendować na gładki krem albo podać z kawałkami pomidorów. Jedni zabielają, inni nie. Niektórym wystarcza koncentrat, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie nie dodać warzyw z puszki. Jednak chyba wszyscy zgodnie stwierdzą, że nie ma to jak pękate, dojrzałe pomidory zebrane w sezonie. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów nie ma sobie równych. Jak ją zrobić? Wszystko wyjaśniamy.
Zanim jednak przejdziemy do sedna, sprawdźcie także pomidorówkę w innej wersji. Oto przepis na krem z pomidorów:
Składniki:
oraz:
Pomidory myjemy i układamy w brytfannie razem z nieobranym czosnkiem. Polewamy oliwą i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Następnie pozwalamy lekko ostygnąć, pozbywamy się skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
W międzyczasie siekamy cebulę i szklimy ją w garnku na oliwie. Zalewamy ją bulionem i zagotowujemy. Dodajemy pomidory oraz czosnek, który wyciskamy z łupinek. Wkładamy posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów powinna się ponownie zagotować i teoretycznie jest już gotowa. Możemy zabielić ją zahartowaną śmietaną. Możemy ją też zblendować. Jeśli chcemy bardziej gęsty krem, dodajmy mniej bulionu lub wzbogaćmy zupę w ugotowane i zblendowane ziemniaki, a najlepiej bataty.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów gotowa. Podajemy ją z ryżem lub makaronem. Każdą porcję dekorujemy dodatkową porcją świeżych ziół.