Papryka w zalewie miodowej smakuje wybornie podczas zimowych wieczorów. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, jako samodzielna przekąska. Miodowy posmak sprawia, że jeszcze bardziej przypomina nam lato i smak świeżych warzyw. Jak przygotować paprykę konserwową z miodem? To proste!
Warto wybrać papryki w różnych kolorach, wtedy pięknie układają się w słoikach. Zaczynamy od umycia papryk i usunięcia gniazd nasiennych. Kroimy je wzdłuż na paski. Przygotowujemy słoiki – bardzo dokładnie myjemy je, suszymy, tak by nie było na nich nawet kropli wody.
Do każdego słoika wkładamy obrany z łupinek ząbek czosnku i kolejno wciskamy paski papryki. Papryka powinna być ułożona naprawdę gęsto w słoikach. Następnie gotujemy zalewę. Do dużego garnka wlewamy: wodę, miód, ocet, dodajemy cukier i sól. Wrzącą zalewę wlewamy do słoików z papryką i czosnkiem. Jak najszybciej zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy na chwilę, powinny nieco przestygnąć.
Dopiero gdy papryka będzie nieco chłodniejsza, przystępujemy do pasteryzacji. Jest kilka sposobów zabezpieczenia słoików i wydłużenia trwałości produktów. Więcej na temat pasteryzacji przeczytasz tu:
Zapasteryzowane słoiki z papryką w zalewie miodowej odstawiamy do góry dnem i przykryć kocem. To przygotowane postoją w chłodnym miejscu kilka miesięcy.