Jarzębinę już można zbierać. Jak pozbyć się goryczki? [PORADNIK]

Z jarzębiny robicie tylko korale? Błąd! Tymi owocami powinny zainteresować się osoby pragnące wzmocnić serce, mające problemy z nerkami i pęcherzem moczowym lub nadciśnienie. Podpowiadamy, jak zbierać i wykorzystywać jarzębinę.

Czerwone owoce jarzębiny już pojawiły się na drzewach. Też przed laty robiliście z nich korale dla siebie, mamy lub babci? Teraz o przetwory z jarzębiny czas uzupełnić domową apteczkę. Sprawdźcie, jak zbierać jarzębinę, w jaki sposób pozbyć się goryczki i co przyrządzić z owoców.

Jarzębina - zbiory

Owoce jarzębiny zbieramy dopiero wtedy, gdy nabiorą intensywnej czerwonej barwy. Końcówka sierpnia to zatem dobry moment, by zacząć zbiory! Ważne, by czerwonych koralików nie zbierać z drzew rosnących blisko ruchliwych ulic. Lepiej wybrać te, znajdujące się z dala od nich - owoce nie będą zanieczyszczone metalami ciężkimi. Po zbiorach warto przebrać jarzębinę i usunąć zgniłe lub spleśniałe kuleczki, ponieważ mogą one zepsuć całe zbiory.

Jak pozbyć się jarzębinowej goryczki?

Owoce jarzębiny charakteryzuje nieco gorzki smak. Niektórzy radzą, by owoce zbierać dopiero po pierwszych przymrozkach. Rzeczywiście, dzięki temu nie będą gorzkie, ale jeśli nie chcemy być zależni od pogody, możemy skorzystać z innego sposobu. Jarzębinę umieszczamy w zamykanym pudełku i chowamy na 1-2 dni do zamrażalnika. Po tym czasie również straci ona goryczkę.

Zobacz wideo

Jarzębina - na co pomaga?

Jarzębina ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Wszystko dzięki dużej zawartości polifenoli, witaminy C, E, K, P i beta-karotenu.

Znana jest przede wszystkim ze swojego doskonałego wpływu na serce i układ krwionośny. Ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, polecana jest przy zakażeniach bakteryjnych. Jako że ma działanie moczopędne i pomaga oczyścić organizm z toksyn, pomoże też osobom cierpiącym na schorzenia nerek i podczas infekcji układu moczowego. Jarzębina wzmocni również wątrobę.

Warto wiedzieć, że jarzębina spożywana w dużych ilościach może mieć działanie przeczyszczające. Owoców nie należy spożywać na surowo, jarzębina zawiera bowiem kwas parasorbowy, który wywołuje wymioty i biegunkę. Tego ryzyka pozbędziemy się, poddając owoce obróbce termicznej.

Co przygotować z jarzębiny?

Najprostszą rzeczą, jaką możemy zrobić z jarzębiny, jest przygotowanie owoców na napar. Wystarczy je wysuszyć - na przykład w piekarniku - i można przyrządzać z nich leczniczą herbatką. Z jarzębiny zrobimy także przepyszne dżemy i nalewkę. Niektórzy przygotowują z niej także wino, keczup lub dodają ją do marynowanych ogórków.

Więcej o: