Obiad z kurczakiem zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Lubią go dorośli i dzieci. Jest bardzo łatwy w obróbce termicznej, a odpowiednia marynata dodaje mu charakteru. Możesz przygotować go w panierce, lub doprawić w odpowiedni sposób aromatycznymi ziołami. Prezentujemy pomysł na kurczaka w rozmarynie, który będzie numerem jeden podczas uczty w twoim domu. Jak go przygotować? Przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy pierś z kurczaka i odpowiednie dodatki. Poznaj tą pyszną i krótką recepturę.
Kurczak w rozmarynie musi być przede wszystkim soczysty i dobrze zamarynowany. Sekret tkwi w ziołach, które przenikają przez mięso, nadając mu charakterystycznego smaku. Wybierając drób, sugeruj się dobrą jakością mięsa. Warto, aby kurczak był z zagrody lub grzędy, smak wiejskiego kurczaka często jest po prostu lepszy. W tym przepisie potrzebne będą piersi kurczaka i nieco dodatków. Co dokładnie?
Możesz użyć również suszonego rozmarynu, jednak pamiętaj, że świeże zioła mają bardziej wyraźny smak.
Piersi z kurczaka opłucz i usuń niepotrzebne fragmenty tłuszczu, lub kości. Osusz i pokrój na średniej grubości plastry. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z solą, pieprzem i papryką, a następnie nasmaruj powstałą mieszanką kurczaka z obu stron. Jeśli masz czas, zostaw kurczaka w marynacie na około 40 minut. Jeśli zależy ci na czasie, zacznij rozgrzewać masło na patelni.
Kurczaka w ziołach i czosnku połóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodaj świeży rozmaryn, który stopniowo będzie uwalniał swój aromat. Kiedy mięso lekko się zarumieni, możesz przykryć je pokrywką na kilka minut. Podlewaj je masłem, a w międzyczasie przygotuj ulubione dodatki. Taki kurczak świetnie będzie smakował w towarzystwie Risotto, lub pieczonych ziemniaczków. Nie zapomnij o surówce, warzywa to również istotny składnik każdego dania obiadowego. Wykładaj na talerz i... smacznego!