A może leniwe na obiad?
Ciasto ucierane z jabłkami jest banalnie proste w przygotowaniu. Musimy jednak dobrze przygotować jabłka. Zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia ich w ćwiartki lub ósemki. Oczywiście należy wykroić gniazda nasienne. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżeczki masła. Dodajemy na patelnię jabłka i zasypujemy je dwiema łyżkami cukru oraz cynamonem. Tak przygotowane jabłka smażymy przez 15 minut. I następnie zupełnie studzimy.
Dopiero teraz przystępujemy do przygotowania ciasta ucieranego z jabłkami. Pozostałe masło ubijamy z resztą cukru. Masa powinna być puszysta i wręcz biała. Dodajemy po jednym żółtku. Nie przestajemy ubijać.
W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Łączymy delikatnie masy i dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach.
Układamy jabłka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zalewamy płynną masą. Pieczemy ciasto ucierane z jabłkami przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy ciasto ucierane z jabłkami i posypujemy je cukrem pudrem. Gotowe!