Ciasto ucierane z jabłkami. To już ten czas w roku! Czas na pyszności z jabłkami w roli głównej

Wakacje to czas jagód, truskawek, malin. A co jemy, kiedy przychodzi jesień? Oczywiście jabłka! I to jabłka w każdej postaci. Dziś proponujemy więc ciasto ucierane z jabłkami. Będziecie zachwyceni. Obiecujemy!

Ciasto ucierane z jabłkami. Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 250 g masła (miękkiego)
  • szklanka drobnego cukru,
  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

A może leniwe na obiad?

Ciasto ucierane z jabłkami. Przygotowanie:

Ciasto ucierane z jabłkami jest banalnie proste w przygotowaniu. Musimy jednak dobrze przygotować jabłka. Zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia ich w ćwiartki lub ósemki. Oczywiście należy wykroić gniazda nasienne. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżeczki masła. Dodajemy na patelnię jabłka i zasypujemy je dwiema łyżkami cukru oraz cynamonem. Tak przygotowane jabłka smażymy przez 15 minut. I następnie zupełnie studzimy.

Zobacz wideo

Dopiero teraz przystępujemy do przygotowania ciasta ucieranego z jabłkami. Pozostałe masło ubijamy z resztą cukru. Masa powinna być puszysta i wręcz biała. Dodajemy po jednym żółtku. Nie przestajemy ubijać.

W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Łączymy delikatnie masy i dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach.

Układamy jabłka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zalewamy płynną masą. Pieczemy ciasto ucierane z jabłkami przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy ciasto ucierane z jabłkami i posypujemy je cukrem pudrem. Gotowe!

Więcej o: