Czy dzieci mogą jeść grzyby? Błąd może nas dużo kosztować

Rozszerzanie diety dziecka to temat, który budzi wiele emocji. Jednym z najbardziej kontrowersyjnych zagadnień jest podawanie grzybów. Od jakiego wieku można je podawać dzieciom? Wyjaśniamy.

Najważniejszą zasadą, której należy przestrzegać podczas zbierania grzybów, niezależnie od wieku, jest to, że nie zabieramy ze sobą tych, co do których nie jesteśmy pewni. Pomyłka może kosztować zdrowie, a nawet życie, niezależnie od wieku osoby spożywającej posiłek. Należy także uważać na grzyby kupowane na straganach - wybierajmy tylko sprawdzone źródła!

Grzyby - czy podawać je dzieciom?

Grzyby leśne w diecie dzieci są zdecydowanie odradzane przez specjalistów ze względu na duże ryzyko zatrucia, mogącego skończyć się trwałym uszczerbkiem na zdrowiu lub nawet śmiercią.

Organizm zdrowej dorosłej osoby jest znacznie silniejszy niż organizm dziecka, który w razie zatrucia ma zdecydowanie mniejsze szanse na regenerację i wyzdrowienie. Z tego względu zaleca się, by dzieci mające mniej niż 12 lat w ogóle nie jadły grzybów leśnych. Ryzyko jest po prostu zbyt duże.

Na co uważać?

Co najważniejsze - leśnych grzybów nie podajemy dzieciom w ogóle. Nawet jeśli zebrała je babcia, która się zna, a wujek sprawdził trzy razy. Każdy może się pomylić albo coś przeoczyć, a błąd może kosztować życie dziecka.

Zobacz wideo

Nie sprawdza się również strategia wyjmowania grzybów z zup czy sosów. Gdyby doszło do pomyłki, toksyny z trującego grzyba znajdą się w całym daniu. Nie zaleca się również zabierać młodszych dzieci na grzybobrania. Ogromnym ryzykiem jest uczenie ich, że grzyb należy nadgryźć lub polizać, by sprawdzić, czy jest jadalny - w końcu może się zdarzyć, że najmłodsi, nieświadomie, zechcą wypróbować któryś z trujących okazów...

Co z pieczarkami?

Grzyby hodowlane, takie jak pieczarki, kurki, boczniaki, grzyby shiitake czy mun można podawać najmłodszym. Chodzi oczywiście o grzyby, które sprzedawane są w marketach - dziko rosnące pieczarki i kurki oczywiście są wykluczone.

Pieczarki można wprowadzić do diety już w 10-12 miesiącu życia. Należy oczywiście zaczynać od niewielkich ilości pieczarek poddanych obróbce termicznej, np. w zupie, oczywiście pokrojonych lub rozdrobnionych. Zwiększenie ilości w diecie oraz wprowadzenie kolejnych gatunków grzybów hodowlanych należy dostosować do indywidualnych preferencji dziecka oraz tego, jak się rozwija i jak jego układ pokarmowy reaguje na nowe produkty.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.