Zupę z kurek musimy rozpocząć od przyrządzenia porządnego wywaru warzywnego. Wszystkie warzywa z włoszczyzny myjemy i obieramy. Obierki z marchewek, pietruszki czy selera możemy zachować na kolejny wywar i zamrozić. Więcej na ten temat dowiesz się tu:
Warzywa z włoszczyzny ścieramy na drobnej tarce. Jedynie białą część pora kroimy w cieniutkie plasterki. Część zieloną zostawiamy w całości. W dużym garnku roztapiamy dwie-trzy łyżki masła. Na gorącym tłuszczu podsmażamy solidnie starte warzywa, dodajemy także pora w plasterkach. Gdy zacznie się unosić przyjemny aromat duszonych warzyw, dodajemy liście pora, pietruszkę czy koperek z włoszczyzny. Doprawiamy solidnie solą, pieprzem, dodajemy też liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wszystko to zalewamy wodą. Zagotowujemy i pozostawiamy na wolnym ogniu na 3-4 godziny.
Dokładnie myjemy kurki (lub inne grzyby) i kroimy je na mniejsze kawałki. Opłukane grzyby podsmażamy na maśle i już miękkie dodajemy do wywaru warzywnego. Gotujemy wszystko razem około dwóch godzin. 20 minut przed końcem dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Możemy zabielić zupę kurkową śmietaną, ale nie jest to konieczne. Smacznego!