Zupa kurkowa. Przywitaj jesień tak, jak należy [PRZEPIS]

Zupa z kurek to prawdopodobnie najlepszy sposób na przywitanie jesienie. Klasyków jesiennych - na przykład dyni czy gruszek - jeszcze w warzywniakach nie ma zbyt wiele. A kurki już są! Możemy się wybrać na spacer do lasu i wrócić z całym koszyczkiem, możemy kupić porcję kurek na zupę na pobliskim straganie. Oto nasz najlepszy przepis na zupę grzybową i zupę z kurek.

Zupa grzybowa przepis

Zupa kurkowa. Składniki:

  • 200 g kurek (lub innych grzybów),
  • pęczek włoszczyzny,
  • masło do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 0,5 ziemniaków,
  • opcjonalnie śmietana i koperek.

Zupa z kurek. Przygotowanie:

Zupę z kurek musimy rozpocząć od przyrządzenia porządnego wywaru warzywnego. Wszystkie warzywa z włoszczyzny myjemy i obieramy. Obierki z marchewek, pietruszki czy selera możemy zachować na kolejny wywar i zamrozić. Więcej na ten temat dowiesz się tu:

Warzywa z włoszczyzny ścieramy na drobnej tarce. Jedynie białą część pora kroimy w cieniutkie plasterki. Część zieloną zostawiamy w całości. W dużym garnku roztapiamy dwie-trzy łyżki masła. Na gorącym tłuszczu podsmażamy solidnie starte warzywa, dodajemy także pora w plasterkach. Gdy zacznie się unosić przyjemny aromat duszonych warzyw, dodajemy liście pora, pietruszkę czy koperek z włoszczyzny. Doprawiamy solidnie solą, pieprzem, dodajemy też liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wszystko to zalewamy wodą. Zagotowujemy i pozostawiamy na wolnym ogniu na 3-4 godziny.

Zobacz wideo

Dokładnie myjemy kurki (lub inne grzyby) i kroimy je na mniejsze kawałki. Opłukane grzyby podsmażamy na maśle i już miękkie dodajemy do wywaru warzywnego. Gotujemy wszystko razem około dwóch godzin. 20 minut przed końcem dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Możemy zabielić zupę kurkową śmietaną, ale nie jest to konieczne. Smacznego!

Więcej o: