Szybki obiad z makaronem i kurczakiem. To danie przygotujesz w kilka minut!

Nie masz czasu na gotowanie? Każdy z nas miewa takie dni. Na szczęście nasz przepis na szybki obiad z kurczakiem wymaga małej ilości składników, a przygotowanie zajmie ci zaledwie kilka minut. Czego będziesz potrzebować?

Każdemu z nas zdarzają się dni, w których po prostu brakuje nam czasu na gotowanie. Zwykle w takich sytuacjach decydujemy się na zamówienie czegoś z pobliskiej knajpy lub fastfooda, bo wizja spędzenia choćby godziny nad stworzeniem przepysznego dania, jest dla nas nie do przyjęcia. Okazuje się jednak, że niektóre przepisy nie będą wymagały od nas aż takiego poświęcenia. Szybki obiad z makaronem raz proszę!

Zobacz wideo

Szybki obiad z makaronem? Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem to strzał w dziesiątkę

Makaron z kurczakiem i szpinakiem. Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
  • 100 g parmezanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • garść szpinaku baby
  • 1 duży pomidor
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej do smażenia

Makaron z kurczakiem i szpinakiem. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od oczyszczenia mięsa z ewentualnych chrząstek i włókien. Następnie pokrój je w małe spore kawałki i oprósz pieprzem oraz solą. Smaż na oleju oraz maśle klarowanym aż do momentu zarumienienia. Gotowego kurczaka przełóż na talerz.

Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj ząbki czosnku posiekane na cienkie plasterki i smaż aż do zarumienienia. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki i dodaj na patelnię. Dołóż szpinak i zamieszaj. Zamiast świeżego pomidora możesz wykorzystać także puszkę pomidorów krojonych. Smaż do momentu zmiękczenia szpinaku.

Na patelnię wylej ok. 1/3 szklanki śmietanki 30 proc. oraz parmezan. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy sos się zagotuje, dodaj na patelnie wcześniej usmażone mięso. Opcjonalnie możesz doprawić całość ulubionymi przyprawami. Sos z kurczakiem gotuj jeszcze przez parę minut i wyłącz. Jeśli zależy ci na większej ilości sosu, możesz dolać odrobinę bulionu lub zdecydować się na większą ilość pomidora. Na sam koniec w osolonej wodzie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy, dodaj do sosu i wymieszaj.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.