Są takie przepisy, które stanowią niemal obowiązkową pozycję w menu każdego domu. Klopsiki, nazywane też czasem pulpetami, to dobrze znany klasyk m.in. w kuchni szwedzkiej, belgijskiej, ale i polskiej. Najchętniej jada się je w sosie ciemnym lub jasnym, gęstym sosie. W Polsce najpopularniejsze są pulpety w sosie koperkowym, grzybowym i pomidorowym. Trzecie z nich są uwielbiane przede wszystkim przez dzieci. Możesz dodać je do makaronu, aby odtworzyć danie z "Zakochanego Kundla", lub podać w towarzystwie ziemniaków i surówki. Sprawdź, czy przepis jest ci znany, czy musisz go dopracować.
Wiele osób myśli, że doskonale zna przepis na pulpety z indyka. Niestety, zdarza się, że przez jeden szczegół pulpety mogą być zbyt twarde, lub rozpadać się podczas smażenia. Oto lista składników, których potrzebujesz, aby przygotować tradycyjne pulpety, które będą soczyste i smaczne.
Teraz dokładnie należy wykonywać czynności, aby nasze pulpety uzyskały odpowiednią konsystencję. Na początku należy zmielić mięso. Następnie doprawić je solą i pieprzem do smaku W tym czasie namoczyć bułkę w wodzie, a na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Odstawić do ostygnięcia i doprawić mięso resztą przypraw i dodatków. Kolejno dodać paprykę, odciśniętą bułkę i jajko. Rękami wyrabiać na jednolitą masę, dodać cebulę i na patelni ponownie rozgrzać olej. Kiedy olej będzie rozgrzany, należy uformować niewielkie klopsiki i zmniejszyć temperaturę palnika. Obtoczyć pulpety w mące i kolejno wykładać na patelnię. Stopniowo "zamykać" je z każdej strony i rozpocząć przygotowywanie sosu.
Sos pomidorowy przygotujesz w bardzo łatwy sposób. Część tłuszczu z patelni z klopsikami należy zostawić i zeszklić na nim czosnek przeciśnięty przez praskę w garnku. Do garnka wlać pomidory w kawałkach i dokładnie całość zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, wrzucić posiekane zioła, zamieszać. Zmniejszyć płomień i dodać klopsiki. Kolejno przykryć garnek i gotować ok. 6 -7 min. Można zabielić śmietaną, dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji. Smacznego!