Co zrobić z kabaczka? Wegetariański obiad z sezonowymi warzywami może cię zaskoczyć

Szukasz pomysłu na wegetariański obiad? Jesienią królują sezonowe warzywa, takie jak cukinia, kabaczek, czy bakłażan. Zobacz co zrobić z kabaczka. Gulasz wegetariański jest lekki i pyszny. Jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a przepis nie wymaga zaawansowanych zdolności.

Kabaczek różni się od cukinii, chociaż niektóre osoby mogą mieć problem z ich odróżnieniem. Są zaliczane do tej samej grupy warzyw, ale ich smak jest nieco inny i różnią się przede wszystkim tym, że kabaczek jest bardziej dojrzały. Kabaczek owszem, jest nazwą cukinii, ale większej, z pestkami. Nazewnictwo takie dotyczy zarówno cukinii żółtych, jak i zielonych. Wielkiej różnicy nie ma też w samych liściach i łodygach tych roślin, ale prawdziwi ogrodnicy dostrzegą je bez problemu. Cukinie żółte mogą mieć nieco większą rozpiętość liści, ale może to wynikać z ekspozycji na słońce. Z kabaczka przygotujesz wiele sycących dań, także wegetariańskich. Poznaj przepis na kabaczkowy gulasz, który jest w smaku aromatyczny i delikatny.

Zobacz wideo Łosoś Łaciate:

Szukasz pomysłu co zrobić z kabaczka? Oto szybki przepis, który pokochasz

Gulasz z kabaczka pomimo tego, że jest wegetariański, jest też sycący i bardzo aromatyczny. Przygotujesz go szybko i nie musisz być uczestnikiem programów kulinarnych znanych z telewizji. Potrzebujesz:

4 duże pomidory
1 duża cebula
1 szklanka posiekanego w kostkę kabaczka
1 szklanka posiekanej czerwonej papryki
olej do smażenia
1-2 łyżki mąki do zagęszczenia
sól, papryka ostra w proszku
majeranek
liść laurowy
ziele ang.
2 ogórki kiszone
około sześciu pieczarek

Przepis na obiad wegetariański. Sprawdź, co zrobić z kabaczka

Gulasz z kabaczka przygotujesz podobnie jak gulasz mięsny. Kolejno na patelnię z nagrzanym olejem wrzuć posiekaną cebulę i delikatnie ją zeszklij. Dodaj do niej pokrojone pieczarki. Następnie dodaj pozostałe umyte i pokrojone warzywa. Podlej odrobiną wody i dodaj przyprawy. Pomidory pokrój w grubą kostkę i najlepiej, aby były pozbawione skóry. Możesz użyć też pomidorów w puszce. Zalej nimi tworzący się sos i zmniejsz ogień. Przykryj pokrywką i duś przez kilkadziesiąt minut. Jeśli będzie za rzadki - dodaj łyżkę mąki energicznie mieszając.

Z czym podawać gulasz wegetariański? Oto nasze pomysły

Gulasz z kabaczka będzie smakował znakomicie w towarzystwie kaszy, ryżu, ale też np. placków ziemniaczanych i odrobiny śmietany. Możesz zaserwować go też z indyjskimi chlebkami naan.

Więcej o:
Copyright © Agora SA