Szybka zupa na obiad? Grzybowa z makaronem to danie, które wykonasz w kilka minut

Zupy to jeden z najbardziej rozgrzewających posiłków. Początki jesieni bywają dla naszego organizmu wielkim szokiem, dlatego szybkie przepisy na ciepły obiad stają się zbawieniem. Zupa grzybowa z makaronem będzie strzałem w dziesiątkę podczas wrześniowego popołudnia. Czego będziecie potrzebować?

Sezon grzybowy nie może obyć się bez kulinarnego echa. Wiele osób upatruje sobie w grzybobraniu pewnego rodzaju relaks i jest to jak najbardziej zrozumiałe. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy brakuje nam pomysłu na obróbkę naszych leśnych zdobyczy. Jednym z pomysłów na szybko będzie ukochana zupa grzybowa z makaronem. Jak ją wykonać?

Zobacz wideo Marchewki Foxy

Szybka zupa na obiad? Zupa grzybowa z makaronem to idealne rozwiązanie dla miłośników grzybobrania

Zupa grzybowa z makaronem. Składniki:

  • 600 g grzybów (borowików lub borowików z podgrzybkami) świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1,5 litra gorącego bulionu
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki

Zupa grzybowa z makaronem. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od umycia i osuszenia grzybów, a następnie pokrój je na małe kawałki. W dużym garnku zeszklij na maśle posiekaną drobno cebulę, dodaj do niej grzyby i smaż przez pięć minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać całość. Do garnka wlej bulion i gotuj przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu. W tym czasie ubij śmietankę kremówkę i dodaj do garnka. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj całość na małym ogniu przez trzy minuty. Na koniec dodaj do zupy drobno posiekaną natkę pietruszki. Dopraw odrobiną soku z cytryny.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, dodaj go do gotowej zupy.

Zupa grzybowa z makaronem. Jak przygotować bulion warzywny? 

Bulion warzywny. Składniki: 

  • włoszczyzna: 1 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera, 1/2 pora, liść kapusty
  • 2 litry wody
  • przyprawy: sól morska, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu
  • cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy

Bulion warzywny. Sposób przygotowania: 

Rozpocznij od obrania marchewki, pietruszki oraz selera. Opłucz je i wrzuć do garnka. Dodaj umytego pora oraz kapustę, wlej wodę i zagotuj. Dodaj przyprawy, a następnie zmniejsz ogień. Opal nieobraną cebulę i wrzuć do garnka. Dodaj sos sojowy, pietruszkę oraz oliwę. Garnek przykryj pokrywką, ale tak, aby była lekko uchylona. Gotuj przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie zostaw bulion na 10-15 minut, a następnie odcedź. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.