Sezon grzybowy nie może obyć się bez kulinarnego echa. Wiele osób upatruje sobie w grzybobraniu pewnego rodzaju relaks i jest to jak najbardziej zrozumiałe. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy brakuje nam pomysłu na obróbkę naszych leśnych zdobyczy. Jednym z pomysłów na szybko będzie ukochana zupa grzybowa z makaronem. Jak ją wykonać?
Zupa grzybowa z makaronem. Składniki:
Zupa grzybowa z makaronem. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od umycia i osuszenia grzybów, a następnie pokrój je na małe kawałki. W dużym garnku zeszklij na maśle posiekaną drobno cebulę, dodaj do niej grzyby i smaż przez pięć minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać całość. Do garnka wlej bulion i gotuj przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu. W tym czasie ubij śmietankę kremówkę i dodaj do garnka. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj całość na małym ogniu przez trzy minuty. Na koniec dodaj do zupy drobno posiekaną natkę pietruszki. Dopraw odrobiną soku z cytryny.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, dodaj go do gotowej zupy.
Bulion warzywny. Składniki:
Bulion warzywny. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od obrania marchewki, pietruszki oraz selera. Opłucz je i wrzuć do garnka. Dodaj umytego pora oraz kapustę, wlej wodę i zagotuj. Dodaj przyprawy, a następnie zmniejsz ogień. Opal nieobraną cebulę i wrzuć do garnka. Dodaj sos sojowy, pietruszkę oraz oliwę. Garnek przykryj pokrywką, ale tak, aby była lekko uchylona. Gotuj przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie zostaw bulion na 10-15 minut, a następnie odcedź.