Kotlety mielone z piekarnika - trzy proste przepisy. Poradzą sobie nawet amatorzy

Kotlety mielone z piekarnika to doskonały pomysł na obiad. Danie jest pożywne, smaczne, a do tego można przygotować je w bardzo szybko. Sprawdź, jak przyrządzić soczyste kotlety prosto z piekarnika.

Jest wiele sposobów na to, aby serwować kotlety mielone. Danie możemy podawać klasycznie z ziemniakami i buraczkami lub wzbogacić je o aromatyczny sos. W towarzystwie odpowiedniego kompotu, warzyw i innych dodatków, potrawa będzie "strzałem w dziesiątkę".

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety mielone zapiekane w piekarniku - pomysł na obiad z najbliższymi

Kotlety mielone zapiekane w piekarniku to doskonała alternatywa pożywnego obiadu lub ciepłej kolacji. Kotlety w wersji mielonej są prawdziwym klasykiem polskiej kuchni, a wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnego obiadu, bez mielonych z buraczkami i gotowanymi ziemniakami. Dla wielu jest to smak wywodzący się prosto z dzieciństwa. Sprawdź przepisy na przepyszne kotlety mielone zapiekane w piekarniku.

Pieczone mielone - witamy przy polskim stole

Pieczone mielone to danie, które wbrew pozorom można przygotować na wiele sposobów. Jedną z propozycji są kotlety zapiekane w piekarniku. Jest to doskonała alternatywa zwłaszcza dla osób, które mają problem z oceną, czy ich mięsne danie zostało prawidłowo "dosmażone".

Składniki:

  • około szklanki bułki tartej bądź czerstwa bułka (wykorzystamy ją do masy),
  • odrobina mleka - do zamoczenia bułki,
  • bułka tarta do "obtaczania" kotletów,
  • 500 g mięsa mielonego - rodzaj, w zależności od naszych preferencji smakowych,
  • duża cebula,
  • jajko,
  • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, czosnek, papryka słodka - lub przyprawy takie, jak lubimy,
  • około 1/4 szklanki wody - pamiętajmy, aby była przefiltrowana,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Na samym początku zajmujemy się namoczeniem bułki w mleku. Powinno to trwać mniej więcej 10 minut. Jeżeli używamy bułki tartej - tą czynność pomijamy.
  2. Następnie dokładnie mieszamy ze sobą mięso i przyprawy.
  3. Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na małym ogniu. Cebula musi się zeszklić.
  4. Potem dodajemy ją do masy mięsnej. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy.
  5. W kolejnym kroku formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na małym ogniu z obu stron.
  6. Potem wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze około 160 stopni.
  7. Danie jest gotowe.

Kotlet szwajcarskiPomysł na obiad. Kotlet po szwajcarsku to smaczna alternatywa dla schabowego

Kotlety mielone w sosie koperkowym

Kotlety mielone w sosie koperkowym to kolejna z naszych propozycji, które są bardzo dobrym wariantem ciepłego obiadu. Danie jest pożywne, a przy tym doda nam energii i zachwyci smakiem wszystkich gości. Przepis na kotlety mielone z sosem koperkowym znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1-2 jajka,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, majeranek, kurkuma,
  • bułka tarta - około 3 szklanek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • pęczek kopru,
  • odrobina wody,
  • mała śmietana.

Wykonanie:

  1. Mięso mieszamy z przyprawami. Dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej.
  2. Dalej formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
  3. W trzecim kroku przechodzimy do wykonania sosu. Siekamy na drobno koperek. Następnie mieszamy mąkę z wodą i śmietaną oraz doprawiamy do smaku. Kolejno dodajemy posiekany koper. Całość gotujemy.
  4. Następnie wkładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i zalewamy je sosem.
  5. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku.

DewolajCo znaczy "de volaille" i skąd w ogóle pochodzi ten kotlet? Nie, nie z Francji

Kotlety w "towarzystwie pieczarek"

Kotlety w sosie pieczarkowym to coś dla miłośników grzybów. Jesień to idealny moment na to, aby skorzystać z dobrodziejstwa lasu. Z pełnym powodzeniem możemy zastąpić pieczarki klasycznymi grzybami. Oto i receptura:

Do wykonania kotletów będziemy potrzebować:

  • 500 g pieczarek lub innych grzybów,
  • 500 g mięsa mielonego - rodzaj w zależności od naszych preferencji smakowych,
  • przyprawy,
  • jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • mała śmietana,
  • opcjonalnie: cebula.

Wykonanie:

  1. Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem. Dodajemy odrobinę bułki tartej.
  2. Dalej możemy dodać drobno pokrojoną cebulę.
  3. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
  4. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
  5. Obieramy grzyby i siekamy na drobno (możemy je też troszkę zblendować).
  6. Grzyby smażymy na wolnym ogniu, dodajemy "zaprawkę" z mąki i wody. Całość doprawiamy do smaku i gotujemy. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, po uprzednim włożeniu kotletów.
  7. Pieczemy przez około 15-20 minut.
  8. Danie możemy podawać z ryżem lub ziemniakami.

BorowikWykręcać czy obcinać? Nieprawidłowe zbieranie grzybów to grzech grzybiarzy

Więcej o: