Jest wiele sposobów na to, aby serwować kotlety mielone. Danie możemy podawać klasycznie z ziemniakami i buraczkami lub wzbogacić je o aromatyczny sos. W towarzystwie odpowiedniego kompotu, warzyw i innych dodatków, potrawa będzie "strzałem w dziesiątkę".
Zobacz wideo
Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlety mielone zapiekane w piekarniku - pomysł na obiad z najbliższymi
Kotlety mielone zapiekane w piekarniku to doskonała alternatywa pożywnego obiadu lub ciepłej kolacji. Kotlety w wersji mielonej są prawdziwym klasykiem polskiej kuchni, a wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnego obiadu, bez mielonych z buraczkami i gotowanymi ziemniakami. Dla wielu jest to smak wywodzący się prosto z dzieciństwa. Sprawdź przepisy na przepyszne kotlety mielone zapiekane w piekarniku.
Pieczone mielone - witamy przy polskim stole
Pieczone mielone to danie, które wbrew pozorom można przygotować na wiele sposobów. Jedną z propozycji są kotlety zapiekane w piekarniku. Jest to doskonała alternatywa zwłaszcza dla osób, które mają problem z oceną, czy ich mięsne danie zostało prawidłowo "dosmażone".
Składniki:
- około szklanki bułki tartej bądź czerstwa bułka (wykorzystamy ją do masy),
- odrobina mleka - do zamoczenia bułki,
- bułka tarta do "obtaczania" kotletów,
- 500 g mięsa mielonego - rodzaj, w zależności od naszych preferencji smakowych,
- duża cebula,
- jajko,
- przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, czosnek, papryka słodka - lub przyprawy takie, jak lubimy,
- około 1/4 szklanki wody - pamiętajmy, aby była przefiltrowana,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Na samym początku zajmujemy się namoczeniem bułki w mleku. Powinno to trwać mniej więcej 10 minut. Jeżeli używamy bułki tartej - tą czynność pomijamy.
- Następnie dokładnie mieszamy ze sobą mięso i przyprawy.
- Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na małym ogniu. Cebula musi się zeszklić.
- Potem dodajemy ją do masy mięsnej. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy.
- W kolejnym kroku formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na małym ogniu z obu stron.
- Potem wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze około 160 stopni.
- Danie jest gotowe.
Kotlety mielone w sosie koperkowym
Kotlety mielone w sosie koperkowym to kolejna z naszych propozycji, które są bardzo dobrym wariantem ciepłego obiadu. Danie jest pożywne, a przy tym doda nam energii i zachwyci smakiem wszystkich gości. Przepis na kotlety mielone z sosem koperkowym znajduje się tutaj:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1-2 jajka,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, majeranek, kurkuma,
- bułka tarta - około 3 szklanek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- pęczek kopru,
- odrobina wody,
- mała śmietana.
Wykonanie:
- Mięso mieszamy z przyprawami. Dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej.
- Dalej formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
- W trzecim kroku przechodzimy do wykonania sosu. Siekamy na drobno koperek. Następnie mieszamy mąkę z wodą i śmietaną oraz doprawiamy do smaku. Kolejno dodajemy posiekany koper. Całość gotujemy.
- Następnie wkładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i zalewamy je sosem.
- Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku.
Kotlety w "towarzystwie pieczarek"
Kotlety w sosie pieczarkowym to coś dla miłośników grzybów. Jesień to idealny moment na to, aby skorzystać z dobrodziejstwa lasu. Z pełnym powodzeniem możemy zastąpić pieczarki klasycznymi grzybami. Oto i receptura:
Do wykonania kotletów będziemy potrzebować:
- 500 g pieczarek lub innych grzybów,
- 500 g mięsa mielonego - rodzaj w zależności od naszych preferencji smakowych,
- przyprawy,
- jajko,
- 2 szklanki mąki,
- 2-3 łyżki mąki,
- mała śmietana,
- opcjonalnie: cebula.
Wykonanie:
- Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem. Dodajemy odrobinę bułki tartej.
- Dalej możemy dodać drobno pokrojoną cebulę.
- Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
- Smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
- Obieramy grzyby i siekamy na drobno (możemy je też troszkę zblendować).
- Grzyby smażymy na wolnym ogniu, dodajemy "zaprawkę" z mąki i wody. Całość doprawiamy do smaku i gotujemy. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, po uprzednim włożeniu kotletów.
- Pieczemy przez około 15-20 minut.
- Danie możemy podawać z ryżem lub ziemniakami.