Poczuj się jak w Meksyku! Ten pomysł na danie z piersią kurczaka to hit [PRZEPIS]

Kurczak po meksykańsku to jedno z ulubionych dań wszystkich smakoszy. Jest proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Od czego powinniście zacząć? Podpowiadamy.

Masz w lodówce piersi z kurczaka i nie wiesz co z nimi zrobić? Czasami najprostsze rozwiązania zupełnie uciekają nam z głowy, a przecież wystarczy tylko odrobina wyobraźni. Dzisiaj przychodzimy do was z przepisem na iście meksykańskie danie z dodatkiem mozzarelli, pomidorów i czosnkukurczak po meksykańsku. Jak go przygotować?

Zobacz wideo Łosoś Łaciate:

Pomysł na obiad z piersią kurczaka? Prosto, szybko i smacznie – kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku. Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • papryka
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 300 g mozzarelli
  • 200 g ryżu
  • przyprawy: słodka papryka, kmin rzymski, suszone oregano, ostra papryka, cynamon, sól, pieprz

Kurczak po meksykańsku. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od pokrojenia filetów na mniejsze kawałki. Posyp je przyprawami i obtocz w dwóch łyżkach oliwy. Następnie rozbij mięso tłuczkiem na podobną grubość. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, połóż na niej kurczaka i krótko obsmaż – około dwie minuty na każdą stronę. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.

kurczak z rozmarynem, kurczak w rozmarynie, zdjęcie ilustracyjnePrzepis na szybki obiad z kurczakiem? Kurczak w rozmarynie zachwyca aromatem

Na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, starty czosnek. Całość krótko obsmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę oraz fasolę. Wlej passatę pomidorową i zagotuj. Na koniec dopraw solą.Danie przełóż do żaroodpornej formy. Na wierzch wyłóż kurczaka i posyp startą mozzarellą. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni w termoobiegu na ok. 10 minut, do momentu, aż ser się zarumieni. Gdy będzie już gotowe, podawaj na talerzu w towarzystwie ugotowanego ryżu i listków kolendry.

Więcej o: