Masz w lodówce piersi z kurczaka i nie wiesz co z nimi zrobić? Czasami najprostsze rozwiązania zupełnie uciekają nam z głowy, a przecież wystarczy tylko odrobina wyobraźni. Dzisiaj przychodzimy do was z przepisem na iście meksykańskie danie z dodatkiem mozzarelli, pomidorów i czosnku – kurczak po meksykańsku. Jak go przygotować?
Kurczak po meksykańsku. Składniki:
Kurczak po meksykańsku. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od pokrojenia filetów na mniejsze kawałki. Posyp je przyprawami i obtocz w dwóch łyżkach oliwy. Następnie rozbij mięso tłuczkiem na podobną grubość. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, połóż na niej kurczaka i krótko obsmaż – około dwie minuty na każdą stronę. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
Na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, starty czosnek. Całość krótko obsmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę oraz fasolę. Wlej passatę pomidorową i zagotuj. Na koniec dopraw solą.Danie przełóż do żaroodpornej formy. Na wierzch wyłóż kurczaka i posyp startą mozzarellą. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni w termoobiegu na ok. 10 minut, do momentu, aż ser się zarumieni. Gdy będzie już gotowe, podawaj na talerzu w towarzystwie ugotowanego ryżu i listków kolendry.