Kanie marynowane. Obłędny smak lasu zamknięty w słoiku na dłużej

Kanie to jedne z łatwiejszych do przygotowania grzybów. Ot, wystarczy wrzucić je na patelnię i przysmażyć z bułką tartą. W ten sposób jednak nie zachowamy ich na dłużej. Warto więc przyrządzić kanie marynowane. Jak zrobić kanie marynowane?

Kanie marynowane. Składniki na kanie smażone:

  • 3 jajka,
  • szklanka mleka,
  • kilka łyżek bułki tartej
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz.

Krótki poradnik, jak przyrządzić kanie smażone znajdziesz tu:

Kanie marynowane. Składniki na marynatę:

  • 1,5 szklanki octu 10 proc.,
  • 5 szklanek wody,
  • 7 łyżek cukru,
  • czubata łyżka soli,
  • 2 cebule,
  • garść liści laurowych,
  • garść ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki gorczycy.
Zobacz wideo

Kanie marynowane. Przygotowanie:

Aby zrobić marynowane kanie, musimy je najpierw usmażyć. To wyjątkowe grzyby, które potrzebują wyjątkowego traktowania. Kanie więc czyścimy solidnie ze wszystkich listków, igieł czy piasku. Myjemy w stojącej wodzie, pamiętajmy, aby nie robić tego pod bieżącą wodą. Kroimy je na dwie lub cztery części – zależy od wielkości grzyba. Do dużego naczynia wbijamy jajka, dodajemy sól, mleko. Roztrzepujemy mieszaninę widelcem. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Każdą kanię solidnie obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle. Kanie powinny być rumiane, złociste. Odkładamy je na talerz i studzimy.

Gdy będą już wystudzone, przekładamy kanie do słoików. Do każdego z nich wlewamy marynatę. Aby ją przygotować, należy zagotować ocet, wodę, cukier, sól i przyprawy. W międzyczasie warto pokroić cebulę na pióra i dodać do każdego słoika. Zalewamy kanie gorącą marynatą i zakręcamy przykrywką. Co ważne, kanie marynowane można pasteryzować (wtedy postoją dłużej w spiżarni czy piwnicy). Ale kanie marynowane nie wymagają pasteryzacji. Ważne jednak, aby zjeść je w ciągu kilu tygodni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA