Cukinia na zimę. Teraz jest najsmaczniejsza, trzeba to wykorzystać!

Cukinia to wyjątkowe warzywo. Ma dość obojętny, neutralny smak. Z tego powodu można z niej przyrządzić dziesiątki zupełnie różnych dań. Faszerowana cukinia, leczo, ciasto z cukinii czy wreszcie cukinię na zimę, czyli cukinię marynowaną. Tę właśnie warto przygotować już teraz. Późnym latem i wczesną jesienią cukinia na zimę wyjdzie najsmaczniejsza.

Cukinia na zimę. Składniki:

  • 3-4 kg cukinii,
  • garść ziarenek pieprzu,
  • garść ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • garść ziaren gorczycy,
  • kilka gałązek kopru,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 4 szklanki wody,
  • 3 łyżeczki soli.

Cukinia na zimę. Przygotowanie:

Cukinia na zimę będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek czy sałatka samodzielna. Co ważne jej przygotowanie nie wymaga wiele pracy. To jeden z tych przetworów, który robi się sam. Pamiętajmy jednak o dokładnym umyciu i wysuszeniu słoików oraz o wszystkich zasadach pasteryzacji. Więcej na temat pasteryzowania cukinii na zimę oraz innych przetworów możesz dowiedzieć się tu: 

Zacznijmy przygotowania cukinii na zimę. Warzywo należy przekroić wzdłuż. Jeśli cukinie mają duże i twarde nasiona, należy pozbyć się gniazd nasiennych za pomocą dużej łyżki. Następnie kroimy cukinię w słupki lub półokręgi. Najlepiej takiej o szerokości 1,5-2 cm. Powinny na długość odpowiadać wysokości słoików. Na dno każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, pięć ziarenek pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka gorczycy. Gotujemy marynatę.

Zobacz wideo

W garnku należy zagotować cukier, ocet, wodę i sól. Tak przygotowaną marynatą zalewamy przygotowane słoiki i szybko je zakręcamy. Cukinię marynowaną pasteryzujemy około 5-10 minut.

Więcej o: