Cukinia na zimę będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek czy sałatka samodzielna. Co ważne jej przygotowanie nie wymaga wiele pracy. To jeden z tych przetworów, który robi się sam. Pamiętajmy jednak o dokładnym umyciu i wysuszeniu słoików oraz o wszystkich zasadach pasteryzacji. Więcej na temat pasteryzowania cukinii na zimę oraz innych przetworów możesz dowiedzieć się tu:
Zacznijmy przygotowania cukinii na zimę. Warzywo należy przekroić wzdłuż. Jeśli cukinie mają duże i twarde nasiona, należy pozbyć się gniazd nasiennych za pomocą dużej łyżki. Następnie kroimy cukinię w słupki lub półokręgi. Najlepiej takiej o szerokości 1,5-2 cm. Powinny na długość odpowiadać wysokości słoików. Na dno każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, pięć ziarenek pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka gorczycy. Gotujemy marynatę.
W garnku należy zagotować cukier, ocet, wodę i sól. Tak przygotowaną marynatą zalewamy przygotowane słoiki i szybko je zakręcamy. Cukinię marynowaną pasteryzujemy około 5-10 minut.