Sezon na śliwki otwiera przed nami miliony kulinarnych możliwości. Ciasta, drożdżówki, lody, pierogi – pomysłów na ich wykorzystanie mamy pod dostatkiem. Dziś przychodzimy do was ze wspomnieniem z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach knedle ze śliwkami, podane w towarzystwie słodkiej śmietany i cynamonu to jedno z ulubionych dań wszystkich urwisów. Jak je przygotować?
Knedle ze śliwkami. Składniki:
Knedle ze śliwkami. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od obrania i umycia ziemniaków. Ugotuj je w osolonej wodzie, a następnie odcedź i dokładnie rozgnieć praską. Śliwki umyj, nadkrój i usuń pestki tak, aby połówki śliwek pozostały złączone. Do środka wsyp cynamon i cukier puder. Ostudzone ziemniaki wyłóż na mąkę, dodaj jajko, posól i formuj jednolite ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba, możesz dodać więcej mąki, ale pamiętaj, że im mniej jej dodasz, tym knedle będą delikatniejsze. Oprósz dłonie mąką i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie rozpłaszcz je na dłoni na cienkie placuszki. Na środku każdego z nich połóż śliwkę, dokładnie zlep ze sobą brzegi i formuj kulkę. Odłóż na oprószony mąką blat.
W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i wrzuć knedle. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut. Odcedź knedle i układaj na talerzu. Podawaj w towarzystwie śmietany i cukru. Możesz także zarumienić na patelni bułkę tartą z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym.