Ten pomysł na obiad bez mięsa jest łatwy w przygotowaniu. Kasza jęczmienna z batatami i fetą to hit!

Pomysł na obiad bez mięsa, to jednocześnie przepis na zdrowe i szybkie danie. Do takich należy kasza jęczmienna z batatami i serem feta. To pożywna potrawa, którą przygotujesz w okamgnieniu. Ma niewiele składników i jest bardzo smaczna. Poznaj przepis na ten wege obiad.

Jeśli lubisz kaszę, ale znudziło ci się serwowanie jej, jako jedynie dodatek do pełnego obiadu, sprawdź przepis na kaszę z batatami i serem feta. To pożywne danie pełne warzyw, które z pewnością oczaruje ciebie i twoich bliskich. To rodzaj kaszotto, który wyróżnia się krótkim czasem przygotowania. Wystarczy pokroić warzywa i wrzucić je na patelnię. Danie ma różne tekstury, co jedynie uprzyjemnia proces jedzenia. To sposób na odczarowanie niepozornej kaszy, a także obiad wegetariański, który jest przepyszny.

Zobacz wideo Proste i szybkie ciasto z kaszą manną [PRZEPIS]

Kasza jęczmienna z batatami to idealny pomysł na obiad wegetariański

Jeśli szukasz ciekawych inspiracji kulinarnych, które nie zabiorą wiele czasu, a są smaczne i szybkie w przygotowaniu-ten przepis jest dla ciebie. To danie wegetariańskie, które oczaruje również nie jednego mięsożercę. Aby przygotować tą oryginalną potrawę potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 szklanki ciętych liści jarmużu
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g batatów
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 papryczki chili
  • 80 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy extra

'Cacyki' - grecki sos tzatziki. Jak go przygotować? "Cacyki" - grecki sos tzatziki. Jak go przygotować?

Kasza jęczmienna gotowanie: Ten proces wcale nie należy do najłatwiejszych

Kaszę jęczmienną należy przesypać do średniej wielkości garnka. Następnie wlać 1¼ szklanki bulionu warzywnego, lub jeśli zależy ci na czasie-osolonej wody. Płyn w garnku trzeba dokładnie zagotować. Kiedy dojdzie do wrzenia, pozostaw garnek pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 25 minut. W ciągu ostatnich 5 minut dodaj jarmuż i ponownie przykryj przykrywką. Nie każdy wie, jak należy gotować kaszę, mimo że z pozoru to prosta czynność. Przede wszystkim nie należy gotować jej w foliowych woreczkach. To pozbawia kaszę smaku oraz wartości odżywczych. Kiedy kasza się ugotuje, czas przygotować warzywa. 

Cukinia na zimę Cukinia na zimę. Teraz jest najsmaczniejsza, trzeba to wykorzystać!

Pomysł na obiad bez mięsa, który pokochasz. Jak przygotować kaszę jęczmienną z batatami?

Kolejny etap to przygotowanie warzyw. Na dość dużej patelni rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż przez ok. 10 min pokrojonego w małą kostkę batata, paprykę oraz posiekaną czerwoną cebulę. Aby czosnek nie przypalił się i nie był gorzki, dodaj go dopiero pod koniec. Dobrze gdyby był starty na tarce, lub zgnieciony. Pod koniec dodaj przyprawy (mieloną kurkumę, słodką paprykę i kmin rzymski). Teraz, na sam koniec do podsmażonych warzyw dodaj wcześniej ugotowaną kaszę i dokładnie mieszaj przez ok. 2 minuty. Do smaku możesz doprawić solą i pieprzem. Kiedy zdejmiesz potrawę z ognia, dodać posiekane chili i fetę.

Więcej o: