Jeśli lubisz kaszę, ale znudziło ci się serwowanie jej, jako jedynie dodatek do pełnego obiadu, sprawdź przepis na kaszę z batatami i serem feta. To pożywne danie pełne warzyw, które z pewnością oczaruje ciebie i twoich bliskich. To rodzaj kaszotto, który wyróżnia się krótkim czasem przygotowania. Wystarczy pokroić warzywa i wrzucić je na patelnię. Danie ma różne tekstury, co jedynie uprzyjemnia proces jedzenia. To sposób na odczarowanie niepozornej kaszy, a także obiad wegetariański, który jest przepyszny.
Jeśli szukasz ciekawych inspiracji kulinarnych, które nie zabiorą wiele czasu, a są smaczne i szybkie w przygotowaniu-ten przepis jest dla ciebie. To danie wegetariańskie, które oczaruje również nie jednego mięsożercę. Aby przygotować tą oryginalną potrawę potrzebujesz:
Kaszę jęczmienną należy przesypać do średniej wielkości garnka. Następnie wlać 1¼ szklanki bulionu warzywnego, lub jeśli zależy ci na czasie-osolonej wody. Płyn w garnku trzeba dokładnie zagotować. Kiedy dojdzie do wrzenia, pozostaw garnek pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 25 minut. W ciągu ostatnich 5 minut dodaj jarmuż i ponownie przykryj przykrywką. Nie każdy wie, jak należy gotować kaszę, mimo że z pozoru to prosta czynność. Przede wszystkim nie należy gotować jej w foliowych woreczkach. To pozbawia kaszę smaku oraz wartości odżywczych. Kiedy kasza się ugotuje, czas przygotować warzywa.
Kolejny etap to przygotowanie warzyw. Na dość dużej patelni rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż przez ok. 10 min pokrojonego w małą kostkę batata, paprykę oraz posiekaną czerwoną cebulę. Aby czosnek nie przypalił się i nie był gorzki, dodaj go dopiero pod koniec. Dobrze gdyby był starty na tarce, lub zgnieciony. Pod koniec dodaj przyprawy (mieloną kurkumę, słodką paprykę i kmin rzymski). Teraz, na sam koniec do podsmażonych warzyw dodaj wcześniej ugotowaną kaszę i dokładnie mieszaj przez ok. 2 minuty. Do smaku możesz doprawić solą i pieprzem. Kiedy zdejmiesz potrawę z ognia, dodać posiekane chili i fetę.