Dżemy z dyni: wyjątkowe przepisy na przepyszne przetwory. Receptury w kilku prostych krokach

Dżemy z dyni to doskonały dodatek do śniadania lub podwieczorku z najbliższymi. Najczęściej sięgamy po przetwory owocowe, np. z truskawek, wiśni i porzeczek. Warto jednak spróbować czegoś nowego. Czy dżem z dyni i jabłek ma szansę zagościć na naszych stołach? Jeśli jesteś ciekawy nowych smaków, do gustu ma szansę przypaść dżem z dyni i pomarańczy. Sprawdzamy przepisy na doskonałe jesienne przetwory.

Choć wielu z nas kocha słodkie dżemy i używa ich jako dodatek do naleśników, grzanek, kanapek i owsianek, to rzadko decydujemy się na wykonanie ich samodzielnie. Na sklepowych półkach znajdziemy bogaty asortyment tych owocowych przetworów, jednak rzadkością są dżemy z dyni. Dynia, choć jest warzywem i do niedawna była kojarzona wyłącznie z daniami wytrwanymi, coraz częściej jest składnikiem dań słodkich. Jej naturalna słodycz idealnie uzupełnia smak ciast, a dyniowy dżem jest absolutnym kulinarnym odkryciem! 

Dżem z dyni i jabłek - bez zagęszczaczy i własnej roboty

Dżem z dyni i jabłek to połączenie, które przypadnie do gustu fanom słodkich przetworów. Chociaż sama dynia jako podstawowy składnik dżemu może wydawać się zbyt dużym eksperymentem, to dodatek jabłek powinien przekonać sceptyków. Jesień to doskonały moment na zdrowe i soczyste jabłka. Dżem z jabłek i dyni to mieszanka, które pobudzi nasze smaki.

Dżem z dyni i jabłek - przepis:

Składniki:

  • 1,5 kg dyni obranej ze skóry, pozbawionej gniazd nasiennych
  • 2 kg jabłek - rodzaj w zależności od Twoich preferencji
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml wody
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie:

  1. Dynie i jabłka umyj. Następnie obierz i pozbaw gniazd nasiennych. 
  2. Dynię i jabłka pokrój na drobną kostkę i wrzuć do garnka o dużej średnicy.
  3. Wlej do garnka ok 200ml wody i duś wszystko aż dynia i jabłka się rozpadną.
  4. Dodaj cukier, sok z cytryny, cynamon i kardamon. Wymieszaj całość dokładnie.
  5. Jeśli chcesz uzyskać aksamitny dżem bez wyczuwalnych kawałków owoców, możesz na koniec całość rozdrobnić blenderem ręcznym. 
  6. Gorący dżem umieść w wyparzonych słoikach, zakręć i ustaw do góry dnem. 
Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Dżem z dyni i pomarańczy - zamknij smaki lata w słoiku

Dżem z dyni i pomarańczy to kolejna z naszych propozycji, która jest niezwykle łatwa, a przy tym bardzo efektowna. Dżem ten możemy podawać z chlebem, ciastem biszkoptowym, chałką lub jako dodatek do herbaty.

Dżem z dyni i pomarańczy - przepis:

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3 duże pomarańcze
  • 1 cytryna 
  • 200ml wody
  • 200 ml brandy
  • laska wanilii
  • 1 żelfix
  • 1 szklanki cukru

Wykonanie:

  1. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Pamiętaj o usunięciu pestek.
  2. Umieść dynię w garnku, wlej wodę i duś całość mieszając od czasu do czasu.
  3. Obierz pomarańcze za skóry, a następnie z białych błon. Do dżemu potrzebne będą oczyszczone kawałki owocu bez skórek.
  4. Dodaj kawałki pomarańczy do dyni i wlej do garnka brandy. Mieszaj energicznie.
  5. Dodaj sok z cytryny, ziarenka z jednej laski wanilii i gotuj wszystko około 20 minut.
  6. Całość można zblendować do uzyskania gładkiej masy.
  7. Następnie dodaj cukier i żelfix. Wszystko gotuj maksymalnie do 5 minut.
  8. Tak przygotowaną masę przelej do słoików. Muszą być one wcześniej dokładnie umyte i wyparzone.

Dżem z dyni z galaretką 

Dżem z dyni z galaretką cytrynową to bardzo prosty przepis. Warto rozważyć przygotowanie przetworów na podstawie tej receptury jeśli mamy mało czasu i chcemy sprostać oczekiwaniom całej rodziny.

Do przygotowania dżemu z dyni i galaretki będziemy potrzebować:

  • 4 kg dyni
  • 1 kg cukru białego
  • 4 sztuki galaretki cytrynowej (doskonale sprawdzi się również pomarańczowa)
  • 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego

Zobacz też: Nie tylko Polacy kochają dżemy. Jakie przetwory robi się za granicą? [PRZEGLĄD]

Wykonanie:

  1. Dynie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy ją na kawałki i przekładamy do rondla i dusimy do momentu aż dynia rozpadnie się i utworzy jednolitą masę.
  2. Do powstałej masy dodaj cukier oraz galaretki.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 20-25 minut.
  4. Na końcu dokładaj łyżeczkę kwasku cytrynowego.
  5. Tak przygotowany dżem wkładamy do słoików i pasteryzujemy.

Dla wielu z nas domowe dżemy to smak dzieciństwa. Warto wzbogacić tradycyjny repertuar smaków o wykwintną i oryginalną pozycję, jaką z pewnością są dżemy z dyni. Czas zbiorów dyni to dobry moment aby uzupełnić zapasy w naszej spiżarni o kilka słoiczków dżemu dyniowego. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.