Jak blanszować grzyby? Sprawdź mini poradnik dla początkujących grzybiarzy

Jak blanszować grzyby? Masz za sobą udane zbiory, ale nie wiesz co dalej? Sprawdź, co musisz wiedzieć na temat obróbki grzybów. Poniżej znajdziesz nasz mini poradnik na temat blanszowania.

Blanszowanie grzybów- na czym polega? 

Blanszowanie to jedna z metod obróbki żywności, która pozwala na zachowanie jak największej ilości składników odżywczych oraz witamin. Blanszowanie grzybów gwarantuje utrzymanie naturalnego koloru i smaku, co bezpośrednio przekłada się na jakość potraw. Najprostszą metodą blanszowania jest chwilowe zanurzenie w gorącej wodzie i następnie schłodzenie. Zastanawiasz się jak blanszować grzyby? Sprawdź nasz mini poradnik, gdzie znajdziesz takie zagadnienia, jak: 

  • blanszowanie kurek 
  • blanszowanie borowików (prawdziwków)

Obróbka grzybów nie jest trudna, więcej na ten temat dowiesz się z dalszej części artykułu. 

Jak blanszować kurki? Instrukcja krok po kroku

Sezon grzybowy to dobra okazja do zapełniania piwnicznych półek słoikami z marynowanymi grzybami. Kurki można też z powodzeniem zamrozić, jednak przed zapakowaniem grzybów do zamrażalnika należy je poddać odpowiedniej obróbce. Jak blanszować kurki i dlaczego to takie ważne? Szczegóły poniżej: 

Blanszowanie kurek krok po kroku 

Kurki zamrożone bez blanszowania będą gorzkie, dlatego nie warto omijać tego etapu. Blanszowanie kurek zaczynamy od oczyszczenia grzybów, co można zrobić w misce z osoloną wodą. Następnie po odsączeniu ich na ręczniku papierowym, kurki należy gotować przez około 10 minut we wrzątku, następni zamoczyć w zimnej wodzi. Tak przygotowanie grzyby są gotowe do mrożenia. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na congee grzybowe

Jak blanszować borowiki? Instrukcja

Borowiki to bardzo wdzięczne okazy, ale oprócz grzybiarzy uwielbiają je też robaki, dlatego przed przystąpieniem do obróbki termicznej grzybów na początku należy dokładnie przebrać zawartość koszyka. Nasze babcie zarobaczone borowiki podsuszały w piecu, ale teraz się je wyrzuca. Po wstępnej selekcji należy oczyścić grzyby z ziemi i igliwia. W tym przypadku sprawdzi się bawełniana chusteczka i mały nożyk. Jak blanszować borowiki przed mrożeniem? Szczegóły poniżej. 

Zobacz też: Zupa grzybowa - przepis na wersję z grzybów świeżych i suszonych

Blanszowanie borowików krok po kroku 

Oczyszczone borowiki należy zamoczyć na chwilę we wrzątku i następnie schłodzić pod zimną wodą. Blanszowanie borowików nie jest trudne, a idealnie przygotowuje grzyby do późniejszego mrożenia lub dalszej obróbki. 

Blanszowane grzyby do zamrożenia- jak przygotować prawdziwki? 

Prawdziwki to szlachetna odmiana borowików, grzyby te wyróżniają się niezwykłą głębią smaku. Z tego względu prawdziwki to idealni kandydaci na blanszowane grzyby do zamrożenia. Szczegóły zdradzamy poniżej. 

Blanszowanie prawdziwków krok po kroku 

Blanszowanie prawdziwków przed zamrożeniem nie wymaga wcześniejszego gotowania, grzyby wystarczy dokładnie oczyścić i w kolejnym kroku zanurzyć we wrzątku. Na koniec tak jak inne gatunki prawdziwki studzimy pod zimną wodą i gotowe. 

Zobacz też: Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Poradnik dla początkujących

Więcej o:
Copyright © Agora SA