Kurczaka kroimy na drobne kawałki. Wyciskamy ząbki czosnku przez praskę i nacieramy nimi kurczaka. Zostawiamy na 5-10 minut. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wodę lekko solimy.
Suszone pomidory kroimy na drobne paski. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Odlewamy makaron. Ale pamiętajmy, żeby zostawić pół szklanki wody z garnka, w którym gotował się makaron. Do podsmażonego kurczaka dodajemy odlany makaron. Następnie dodajemy pesto ze słoiczka lub takie samodzielnie przygotowane. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy garść suszonych pomidorów i mieszamy solidnie. Jeśli makaron jest za suchy, warto wtedy dodać odlaną wodę z gotowania makaronu. Nie jest to jednak koniczne. Nie musimy dodawać też całej odłożonej wody. Czasem wystarczy dodać łyżkę lub dwie. Przekładamy makaron z pesto i kurczakiem na talerz. Posypujemy solidnie startym parmezanem. Można dodatkowo dodać świeżo zmielony pieprz i kilka listków bazylii. Smacznego!