Przepis na bigos z cukinii: proste i smaczne danie bez mięsa

Przepis na bigos z cukinii to bardzo popularna receptura. Z pozoru nudne danie w rzeczywistości jest obłędnie pyszne, a do tego tanie i proste w wykonaniu. Jego ogromną zaletą jest to, że można je modyfikować zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Wolisz bigos z cukinii z pieczarkami czy taki z dodatkiem kiszonej kapusty? Poznaj błyskawiczne przepisy.

Cukinia to bardzo niepozorne i niedoceniane przez nas warzywo z rodziny dyniowatych. Bardzo często omijana przez nas w sklepie czy na straganach, kojarzona jako mało ciekawy dodatek do dań. Tymczasem cukinia daje w kuchni niesamowite możliwości przygotowywania nie tylko wartościowych posiłków, ale też przetworów i ciast! Może być podstawą dań - zarówno mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Doskonałym tego przykładem może być bigos z cukinii.

Bigos z cukinii: przepisy

Bigos z cukinii to jedno z tych dań, które w każdym domu będzie smakowało zupełnie inaczej. Wiele zależy od dodawanych przypraw i ziół, ale też od dodawanych do bigosu innych warzyw. Nie bez znaczenia jest również kolejność dodawanych do dania produktów. Mnogość dostępnych przepisów daje niemalże nieograniczone możliwości w kuchni. Z biegiem czasu, testując kolejne receptury, można dopracować swój własny przepis na potrawkę z cukinii. 

Bigos z cukinii z pieczarkami i marchewką

Na dobry początek polecamy prosty przepis na bigos z cukinii z pieczarkami. Dodatek marchewki jest bardzo ważny, ponieważ dodaje słodyczy i przyjemnego charakterystycznego aromatu. 

Składniki:

  • 4 małe cukinie lub 2 średniej wielkości
  • 400 gram pieczarek
  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów - warto wybierać te bez skórki
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego dobrej jakości
  • przyprawy: łyżeczka bazylii, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki oregano, łyżeczka papryki słodkiej oraz szczypta papryki wędzonej (najlepiej pikantnej), sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Pokrój pieczarki w plastry, cebulę i czosnek posiekaj na drobno, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i przesmaż na nim pokrojone pieczarki. Nie mieszaj zbyt często grzybów. Pozwól im się zarumienić.
  3. Do pieczarek dodaj cebulę, czosnek i marchewkę. Dodaj sól, majeranek i słodką paprykę, wymieszaj wszystko i duś ok. 10 minut. 
  4. Do uduszonych warzyw dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dopraw wszystko papryką wędzoną, oregano, bazylią, solą i pieprzem.
  5. Na samym końcu pokrój w kostkę cukinię. Dodaj ją do garnka i wymieszaj z pomidorowo-warzywną bazą. 
  6. Gotuj całość jeszcze 10-15 minut.

Zobacz też: Jak zagotować słoiki z bigosem, by zachowały świeżość i smak jak najdłużej?

Przepis na bigos z cukinii i kiszonej kapusty - przepis bliższy klasycznemu

Przepis na bigos z cukinii i kiszonej kapusty to wersja nieco bardziej zbliżona do receptury na tradycyjny bigos, jednak bez dodatku mięsa. Przepis jest skierowany zwłaszcza do osób, które mają obniżony poziom odporności. Kiszona kapusta jest niezwykle bogata w witaminę C, która  wspiera nasz układ immunologiczny.

Przepis na bigos z cukinii i kapusty:

Składniki:

  • 2 kilogramy cukinii
  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 8 suszonych pomidorów
  • 6 suszonych śliwek pokrojonych 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziarnka ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, łyżeczka mielonego kminku, pół łyżeczki ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 

Sposób przyrządzenia:

  1. Pokrój kiszoną kapustę, włóż ją do garnka o grubym dnie z dodatkiem majeranku, kminku, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotuj wszystko ok. 40 minut podlewając całość niewielką ilością wody, która zapobiegnie przypaleniu kapusty.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, a następnie duś 15 minut z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi na patelni.
  3. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
  4. Do garnka z miękką kapustą dodaj uduszoną cebulę, startą marchewkę, suszone pomidory oraz śliwki. 
  5. Cukinie zetrzyj na tarce i dodaj do garnka. 
  6. Dodaj do warzyw w garnku koncentrat pomidorowy.
  7. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  8. Gotowy bigos można podawać z dodatkiem kromki chleba.
Zobacz wideo Co wiesz o kapuście?

Jak się okazuje na bigos z cukinii przepisy mogą być różne. Z łatwością przygotujesz to danie bez mięsa. Oczywiście receptury można modyfikować i dostosowywać je do własnych upodobań. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby ubogacić je dodatkową porcją mięsa - oczywiście jeżeli nie należysz do grona wegetarian. Bigos z cukinii może być podawany jako obiad lub wczesna kolacja. Ciepły posiłek to bardzo ważny element w ciągu dnia. Pamiętajmy o tym. Niech brak czasu nie będzie dla nas wymówką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA